Ravnatelj upozorava

Drama u Talijanskoj drami u Rijeci – zbog problema s novcem upitno održavanje predstava

Kim Cuculić

Uz najavu nove premijere TD-a, ravnatelj je upozorio da nije potpisan ugovor s Narodnim sveučilištem u Trstu, koji osigurava sredstva od Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije. Talijanska unija pomaže, ali situacija nije sigurna



RIJEKA Na početku konferencije za novinare u povodu premijere »Felici e contente/… I živjele su zauvijek sretno« ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo ukazao je na dramatičnu situaciju u pogledu financiranja ove umjetničke grane HNK-a Ivana pl. Zajca.


– Još uvijek nije potpisan ugovor s Narodnim sveučilištem u Trstu, koji osigurava sredstva od Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije. Ugovor je trebao biti potpisan još u travnju ove godine, no to se do sada nije dogodilo. Jedan od razloga je promjena političke situacije u Italiji, a došlo je i do promjena u Talijanskoj uniji i u Talijanskoj drami.U pitanju su sredstva u visini od 118.000 eura. Zbog nepotpisivanja ugovora u pitanje su došle predstave Talijanske drame i naše turneje. Zahvaljujući pomoći Talijanske unije ipak ćemo uspjeti realizirati predstave, no situacija još nije sigurna – kazao je Settimo o alarmantnoj situaciji u Talijanskoj drami.

Po nekoliko uloga


Kao prvu premijeru u ovoj kazališnoj sezoni Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca izvest će predstavu za djecu i obitelj »Felici e contente/… I živjele su zauvijek sretno« tršćanskog autora Corrada Premude. Premijerna izvedba je u četvrtak, 4. listopada u HKD-u na Sušaku u 19.30 sati. Predstavu režira Giorgio Amodeo, koji je već mnogo puta surađivao s Talijanskom dramom. Kako je kazao, u predstavi su prikazani komični i neočekivani završeci četiriju poznatih bajki, odnosno ono što se zbiva nakon zaključnog »… i živjele su zauvijek sretno!«


– Predstava počinje »Ivicom i Maricom«, nastavlja se »Pepeljugom«, slijedi »Uspavana ljepotica«, a završava s »Ljepoticom i zvijeri«. Na temelju ovih priča djecu vodimo kroz proces odrastanja – osvrnuo se Amodeo.




U predstavi svi glumci tumače po nekoliko uloga. O tom je izazovu govorila Ivna Bruck, koja će utjeloviti četiri lika – Gretel, Fata, Bella Addormentata i Fata Madre. Nova članica ansambla TD-a je Serena Ferraiuolo, koja će se naći u ulogama Cenerentole, Fate i Belle, pristupajući im iz drugačije perspektive. Bruno Nacinovich tumači uloge Assistente, Cameriere, Ciambellano i Principe, a Strega, Principe, Giullare i Mostro su uloge koje interpretira Lucio Slama – koji je istaknuo da ovo neće biti »projekt«, već predstava.


Dramaturg je Corrado Premuda, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Osanna Šašinka, a autor glazbe Giovanni Settimo.


Titlovi na hrvatskom


Na svojoj prvoj konferenciji za novinare novi ravnatelj TD-a Giulio Settimo najavio je i ostale premijerne naslove u ovoj sezoni. To su »Buca di sabbia/Pješčanik« Michała Walczaka u režiji Jerneja Kobala, »I due ribaltoni, Trieste 1918. e Fiume 1919. /Dva prevrata, Trst 1918. i Rijeka 1919.« u režiji Maurizija Solde i u koprodukciji s Associazione Internazionale dell’Operetta, zatim »Gli imbianchini non hanno ricordi/Pituri nemaju sjećanja« Darija Foa u režiji Marija Kovača te »Effetto farfalla/Butterfly effect/Efekt leptira« Chiare Boscaro i Marca Di Stefana u koprodukciji s La Confraternita del Chianti.


Sve predstave imat će titlove na hrvatskom jeziku. Pretplata za predstave Talijanske drame otvorena je još do 24. listopada. Nastavlja se i suradnja s časopisom Arcobaleno, a Talijanska drama uključena je i u druge projekte HNK-a Ivana pl. Zajca.