Premijera

“Bilježnica Robija K.” Viktora Ivančića 22. prosinca premijerno u Kerempuhu

Hina

Viktor Ivančić / Foto: V. KARUZA

Viktor Ivančić / Foto: V. KARUZA



Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh kao posljednju premijeru u ovoj godini, u nedjelju 22. prosinca, najavljuje predstavu »Bilježnica Robija K.«, koju po satiričkoj kolumni pisca i novinara Viktora Ivančića postavlja Marina Pejnović.


»Satirička kolumna uglednog pisca i novinara Viktora Ivančića, jednog od suosnivača političko-satiričkog časopisa Feral Tribune, drsko i beskopromisno udara po najosjetljivijim mjestima hrvatske stvarnosti već trideset i pet godina – i to iz vizure vječnog učenika trećega razreda, lucidnog i hinjeno naivnog Robija K.«, stoji u najavi.


Usredotočivši se na mikrozajednicu obitelji Robija K., uz integrirane elemente stand up-a, satire i komedije, Pejnović se svojom inscenacijom bogatoga Ivančićeva satiričkoga univerzuma dotiče gorućih društvenih i političkih pitanja, istodobno omogućujući kazališnom mediju promptnu reakciju na aktualna zbivanja – baš poput feljtona.




»Prilagodba feljtona kazališnom mediju rastvorila je jedan ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smiješne kada ih se pretvori u situacije na samom rubu apsurda«, ističe se u najavi.


Iz toga nastaje »kazališna igra koja nikada do kraja ne zakoračuje u kazališnu iluziju, ne dopuštajući gledateljima da zaborave stvarnost koja ih maljem udara po glavi – od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, ‘naših’ i ‘njihovih’ pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama«, stoji u najavi.


»Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš«, poručuju iz Kerempuha.


U predstavi igraju Josip Brakus (Robi K.), Željko Königsknecht (Dida), Linda Begonja (Mama, Smilja), Filip Detelić (Tata), Ana Maras Harmander i Matija Šakoronja.


Uz redateljicu i autoricu adaptacije Marinu Pejnović, angažiranu u sklopu sklopu Kerempuhove inicijative afirmacije mlađe generacije redatelja, autorski tim čine dramaturginja Dina Vukelić, kostimografkinja Petra Dančević, scenografkinja Liberta Mišan, skladatelj Josip Maršić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec te suradnik za scenski pokret Pravdan Devlahović.