Premijera

Antigona Kazališne radionice Malik: Predstava koja upućuje na pobunu

Davor Mandić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Denis Kirinčić je istaknula da se režijski išlo na minimalizam, a publika će biti zajedno na pozornici HKD-a s glumcima te će nakon predstave biti organizirani i okrugli stolovi 



RIJEKA – Koliko mladi danas misle da bi trebalo reagirati na negativne društvene pojavnosti, na zastranjivanja oficijelne politike? Do koje mjere možemo tolerirati poniženja i negativnosti koje nas okružuju? Kada ćemo se pobuniti i bismo li bili spremni umrijeti (pa makar i samo simbolički) za našu stvar? Pitanja su to koja si postavljaju polaznici Kazališne radionice Malik, koji će u petak, 31. svibnja, i u subotu, 1. lipnja, održati premijere predstave »Antigona«, prema tekstu Jeana Anouilha i u režiji Denis Kirinčić.


Premijere su u HKD-u na Sušaku u 20 sati. Prema riječima Kirinčić, na djelu je klasičan tekst koji ipak nije toliko klasičan, odnosno to je obrada Sofoklove tragedije.


– Tekst je izuzetno zahtjevan i pristupili smo mu vrlo ozbiljno, puno razgovarajući o njemu. Glumci su pokušali shvatiti Antigoninu odluku da umre, odnosno Kreonta koji predstavlja politiku kojoj Antigona govori odlučno »Ne!« – rekla je Kirinčić.




U glumačkoj postavi – koju čine: Sara Bunić (Antigona); Bruno Baćac, Deni Fumić i Iva Magaš (Kreont); Ivana Flego (Izmena/kor); Dominik Ilić (Hemon/kor); Katherine Koren (Dadilja/kor); Matija Ćuković i Lovro Grdinić (Stražari) i Hana Klapan, Nika Nađ, Nika Vlajić (Kor) – raspon godina je od 13 do 28.


Sara Bunić rekla je da joj je bilo zahtjevno raditi ovu predstavu.


– Prije smo više radili na improvizacijama, a sada mi je bilo teže, jer smo se morali držati teksta – rekla je Sara.


Iva Magaš, koja je jedna od triju Kreonta, istaknula je zanimljivost lika koji se lomi između ljubavi prema Antigoni i želje da očuva politički sustav.


Magaš je ujedno komentirala i da cijela predstava, osim što upućuje na pobunu protiv političkog sistema, upućuje i na pobunu protiv svih sistema, pa tako i školskog.


Kirinčić je istaknula da se režijski išlo na minimalizam, a publika će biti zajedno na pozornici HKD-a s glumcima. Nakon predstave će biti organizirani i okrugli stolovi na kojima će se raspravljati o viđenom i o pobuni uopće.