Bogat program

Zagrebački MSU za idući tjedan priprema dvije izložbe

Hina

Foto: Novi list

Foto: Novi list



Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) priprema za utorak, 5. lipnja otvorenje dviju izložbi: »Područja doticaja – arhitektura Graza i Zagreba« i »REZ/CUT – Primjeri kolaža u umjetničkim praksama srednje i istočne Europe od avangarde do danas«.


Izložba »Područja doticaja: arhitektura Graza i Zagreba« nastala je u suradnji Kunsthausa iz Graza i MSU-a, s ciljem da pokaže srodnosti između suvremene arhitekture koja je oblikovala Graz, zagrebačke arhitekture modernizma te međunarodnih urbanističkih prožimanja i utjecaja koji su oblikovali promišljanja urbanista i arhitekata u oba grada.


»Izložba stavlja naglasak na neobično smiona i inovativna djela štajerskih arhitekata koja su izazvala međunarodnu pozornost struke te postala važnim djelom globalnog arhitektonskog naslijeđa«, ističe se u najavi.




»Iako arhitekture Graza i Zagreba posjeduju različite povijesti, posljedično i različite morfološke odlike, muzeji Graza i Zagreba postali su mjesta susreta gdje se razlike uvažavaju, istražuju i potiču«, dodaje se.


Prikazat će se makete, 3D modele, fotografije, video-rekonstrukcije i skice arhitekata i suvremenih umjetnika, radove koji promišljaju utopijsku i ekspresionističku arhitekturu Štajerske, socijalno stanovanje u Grazu i okolici te utjecaj novih tehnologija na oblikovanje prostora od 60-ih godina do danas.


Uz Colina Fourniera i Petera Cookea, autore proslavljenoga Kunsthausa, predstavit će se radovi štajerskih vizionara poput Bernarda Hafnera, Konrada Freya ili Volkera Gienckea.


Usporedno će se izložiti radovi hrvatskih arhitekata i umjetnika, Andrije Mutnjakovića, Vjenceslava Richtera, Gorana Trbuljaka, Borisa Bućana, Bojana Gagića, Darka Fritza, autora koji tematiziraju odnose arhitekture i vizualne umjetnosti, odnosno potencijale arhitekture i urbanističkog oblikovanja u izgradnji kvalitetnijeg života svakog pojedinca.


Sedamdesetak umjetnika na izložbi posvećenoj kolažu


Izložba »REZ/CUT – Primjeri kolaža u umjetničkim praksama srednje i istočne Europe od avangarde do danas«, predstavlja umjetničke pozicije i prakse različitih generacija sedamdesetak umjetnika iz Hrvatske i srednje i istočne Europe.


Otvarajući nove prostore za razumijevanje, historizaciju i kontekstualizaciju teme, izložba je svojevrsni prostor za razumijevanje kolaža kao diskurzivne i kritičke prakse.Predstavlja i istražuje aspekte, probleme i preokupacije umjetnika u radu s praksama kolaža u različitim medijima od radova na papiru, podžanrove dekolaža, fotokolaža, izrezivanja/cut-out, upotrebu teksta, kolaž i film.

»Do početka 20. stoljeća kolaž je u europskoj umjetnosti bio rubna pojava, a od prvih kolaža i praksi avangarde prodire u središte umjetničkog sustava te poput montaže u kinematografiji predstavlja umjetnički jezik i tehnologiju novog pogleda na svijet i kao kritička praksa formira se u relaciji sa ideološkim, ekonomskim, društvenim kontekstom«, napominju iz MSU-a.


U užem smislu kolaž je likovni žanr koji nastaje konstrukcijom i lijepljenjem različitih materijala na podlogu, uvodeći i neumjetničke materijale, predmete iz svakodnevnog života, elemente slike i teksta iz masovnih medija i popularne kulture, a avangardna umjetnost njime je stvorila nove načine mišljenja i izražavanja.


Uz radove iz MSU-a, izloženi su oni posuđeni iz drugih kolekcija, institucija, galerija i umjetnika.


Obje izložbe bit će otvorene do 14. kolovoza.