Mali salon

“Tvoja zemlja ne postoji”: Izložba koja postavlja aktualna pitanja

Nela Valerjev Ogurlić

S otvorenja izložbe u Malom salonu / Snimio Roni BRMALJ

S otvorenja izložbe u Malom salonu / Snimio Roni BRMALJ

Naslov izložbe   preuzet je  iz rada  Libije  Castro i Olafura Olafsona,  koji su     reagirajujući   na američku agresiju   na  Irak   2003.  započeli   kampanju  »Tvoja zemlja ne postoji«



RIJEKA U  Malom salonu   sinoć je otvorena  izložba »Tvoja zemlja ne postoji«,   na kojoj su  kustosice WHW  kolektiva    Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović  okupile  radove   umjetnika koji  provociraju  pitanje  u kakvom društvu  živimo   i jesmo li se  i osobno spremni zauzeti da stvorimo zemlju  u kakvoj  zaista želimo živjeti.


Na  izložbi su  počele  raditi početkom   prošle godine,  zamišljajući je kao  glas koji se htio  suprotstaviti u tom trenutku vrlo glasnoj, konzervativnoj i   agresivnoj politici koja je dolazila sa svih strana vlasti, ali prvenstveno iz Ministarstva kulture,   stavljajući vrlo jasno na znanje da  će  se s  pozicije  moći  zatvoriti  prostor  za svaki   slobodan kritički govor,   a  pogotovo   za bilo kakvu  lijevu angažiranu poziciju.


– Željele  smo   napraviti  izložbu koja  će   to  tematizirati  kroz  radove koje prikazujemo,  a pogotovo   nam je bilo važno  da  tu   izložbu podijelimo s institucijama  u nekoliko gradova  Hrvatske  da    pokažemo  kako   neće biti tako lako zatvoriti i ušutkati institucije koje  kontinuirano  rade  program koji se zanima za društveno-politički okvir  u kojem   nastaje,  koji će    uvijek   inzistirati  na nekim   emancipatorskim vrijednostima i neće  dozvoliti da ga  ugrožavanje materijalnih uvjeta  njegove proizvodnje stjera u kut i  poziciju odustajanja – rekla nam je Sabina Sabolović.




Naslov izložbe   kustosice su  preuzele  iz rada  Libije  Castro i Olafura Olafsona,  koji su     reagirajujući   na američku agresiju   na  Irak   2003.  započeli   kampanju  »Tvoja zemlja ne postoji«. Rečenica im  je bila   inspirativna,   jer  osim  poruke da   zemlja   koju imamo nije ona kakvu   želimo,  sadrži  i    poziv da se  angažiramo, jer   kakvu ćemo zemlju imati  ne ovisi samo o ljudima na poziciji moći, nego i svima nama  koji   smo se  spremni     založiti  za sustav vrijednosti koji smatramo primjerenim.


Nakon   Zagreba,  izložba  je  prikazana    Dubrovniku i Splitu, a  Rijeka  joj je posljednja postaja.


Da  su teme  koje   izložba razmatra  jednako aktualne   kao  u času kada  je nastala,    govori već prvi rad  na izložbi,  »Čudo života«  Milijane  Babić,  u kojem se  umjetnica bavi ugrožavanjem ženskog prava na izbor.  Vrlo je zanimljiv  i  video    američkog umjetnika i geografa  Trevora   Paglena,  koji u svojoj praksi sustavno  čini vidljivim  stvari koje se  s pozicija moći  proglašavaju nepostojećima.  Umjetnik  je   danima hodao  kroz pustinju sa specijalnim teleobjektivima   kako  bi  snimio  aerodrom  na  koji  se  bez ispravnih   sudskih procedura dovode   američki zatvorenici za koje  američka vlada tvrdi da ne postoje.


Argetinska  grupa  Etcetera   bavi  se Pinotcheovim   vojnim režimom u Čileu, koji dolazi nakon progresivne  socijalističke vlade  Salvadora Allendea,   koristeći fotografske materijale  iz knjige  »Čile,  jučer i danas«. Prizori  koji se odnose na »jučer« naglašavaju nered, kaos, ekonomsku krizu, oskudicu hrane i »utjecaj stranog komunizma«, dok prizori  od »danas«   prikazuju uređen život   i   predstavljaju  vojni režim   kao dobitak  i prostor sigurnosti.


Izložba će biti otvorena  do 26. ožujka, a  u nizu   zanimljivih    ostvarenja  izloženi  su i radovi  Vlatke Horvat, Siniše Ilića, Rajkamal  Kahlon, Victorije Lomasko, Runa Lagomarsina, Ane Opalić, Mladena Stilinovića, Lane Stojićević i Mladena Stilinovića.