Izložba Nikole Nenadića

Svijet skulptura nadrealnih metalnih kukaca

Kim Cuculić

Izložba pod nazivom »Korijeni« autora Nikole Nenadića otvorena je sinoć u riječkoj Galeriji »Juraj Klović«. U ime organizatora, HDLU-a Rijeka, obratio se Damir Šegota, dok se na Nenadićeve radove osvrnuo povjesničar umjetnosti Ervin Dubrović. Prema Dubrovićevim riječima, radi se o autoru kojega karakterizira osebujan pristup koji odudara od standarda



RIJEKA » Izložba pod nazivom »Korijeni« autora Nikole Nenadića otvorena je sinoć u riječkoj Galeriji »Juraj Klović«. U ime organizatora, HDLU-a Rijeka, obratio se Damir Šegota, dok se na Nenadićeve radove osvrnuo povjesničar umjetnosti Ervin Dubrović. Prema Dubrovićevim riječima, radi se o autoru kojega karakterizira osebujan pristup koji odudara od standarda.


  – Nikola Nenadić u svojim maštovitim pričama kombinira pijesak i metal, dok svaki njegov rad ima filozofsku pozadinu. Njegov način izražavanja izrazito je figurativan, a radovi mu imaju literarnu priču. Nenadić se spontano nameće kao animalist, odnosno kao specijalist za ptice i kukce, kipar i crtač neukorijenjenih, koji se odvajaju i otiskuju od tla, koji lete i uzdižu se. Njegov veliki noj, doduše, zabija glavu u pijesak i u nekom se simboličkom smislu više ukorjenjuje negoli bježi od stvarnosti. Dok se metalni noj bliži prirodnoj, realnoj veličini, tamno zagasiti metalni kukci višestruko su narasli i postali nadrealni i začudni. Skulpture Nikole Nenadića predstavljaju netipičan spoj vještine, duhovne dimenzije i izražajnosti – istaknuo je Dubrović.


  Nikola Nenadić rođen je 1978. u Rijeci. Godine 1997. maturirao je u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn – smjer kiparski dizajn. Ubrzo se zapošljava u brodograđevinskoj industriji gdje stječe iskustvo u obradi metala koje mu kasnije pruža smjernice u daljnjem likovnom stvaralaštvu. Godine 2003. upisuje studij figurativnog kiparstva na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Diplomirao je u klasi profesora A. Grassi i G. La Bruna. Sudionik je nekoliko inozemnih i lokalnih izložbi te likovnih manifestacija.