"Iščekivanja"

Svaki trenutak može biti odlučujući: Izložba fotografija Igora Brajdića

Nela Valerjev Ogurlić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA U Galeriji Principij otvorena je izložba pod naslovom »Iščekivanja« na kojoj se  publici predstavlja prof. dr. sc. Igor Brajdić,  sveučilišni profesor u mirovini, koji se posljednjih desetak godina  intenzivno zanima za fotografiju. Ovom prilikom izlaže 53 crno-bijele  fotografije na  kojima  bilježi različite prizore iščekivanja: pojedinci iščekuju prijevoz, neki crveno svjetlo na semaforu, djevojka voljenu osobu, policajci prosvjednike, prosjaci milodar, novinari događaje, biciklisti početak utrke, statisti snimanje, vaterpolisti rezultat utakmice,  klupe  posjetitelje…


Prema riječima Petre  Somek  koja potpisuje  predgovor izložbi,  ciklus »Iščekivanja« nastao je digitalnom kamerom kojom autor relativizira granice i ostavlja fleksibilne prijelaze između dokumentarne i umjetničke te objektivne i subjektivne fotografije. Pritom Brajdić ne očekuje neki sudbonosni ili odlučujući trenutak, nego kreće od svakodnevnoga, običnoga života i sam ga pronalazi ili stvara pomnim promatranjem zbilje. Brajdić sugerira da svaki trenutak može biti odlučujući, a svaki prizor znakovit ako je u fotografiju uključeno autorovo viđenje i odnos prema prizoru i temi.


Autor izabranom temom iščekivanja hvata neobične odnose živoga i neživoga, dinamičnoga i statičnoga, prolaznoga i trajnoga. Nudi svoje viđenje teme u različitim, najčešće svakodnevnim, običnim situacijama u topografiji urbane sredine, u kojoj ga ne zanimaju oni prizori koji naviše upadaju u oči, nego ih sam stvara pomnim promatranjem svijeta koji ga okružuje.




Prof. dr. Igor Brajdić po zvanju je  brodograđevni tehničar, profesor fizike i  matematike, magistar informacijskih i doktor ekonomskih znanosti. Godinama izučava zapadnjačku i istočnjačku filozofiju i objavljuje haiku poeziju. Amaterski se bavio i astronomijom. Od malih nogu uživa u planinarenju. Posljednjih se godina zanima za sjevernoameričku kulturu i povijest prerijskih Indijanaca, čije poglede na svijet, a posebice ljubav prema prirodi, primjenjuje i u svom životu.


Kako  je  kazao na  otvorenju  izložbe, nedavno je  ostvario  i životni san, posjetivši  indijanski rezervat u jednom najzapuštenijih dijelova  Amerike. Živi u Voloskom, a u skromnim se razmjerima bavi i  maslinarstvom.


Izložba se može razgledati do 31. kolovoza.