Klupe

Riječka Plupa na izložbi u Društvu arhitekata

Nela Valerjev Ogurlić

Što više »Plupa« željeli bismo postaviti na dječja i školska igrališta, i to na neku mekanu podlogu tako da cijelo iskustvo korištenja klupice bude zabavno i sigurno, objašnjava arhitekt Saša Randić



RIJEKA Kako izgleda Riječka klupa i kako se na njoj odmarati od sinoć je moguće provjeriti u Društvu arhitekata Rijeka. Ondje je otvorena izložba radova pristiglih na natječaj »Riječka klupa«, što ga je Udruga građana »Riječki Val« u srpnju pokrenula s portalom za arhitekturu, dizajn i druge stvari »pogledaj.to«. Na izložbi je prikazano svih 120 radova pristiglih na natječaj, a izložena su i dva prototipa prvonagrađenih radova, po izboru stručnog žirija i izboru čitatelja.


Stručni žiri je kao najbolju izabrao klupu »Plupa« Jelene Azinović i Jaše Zelmanovića, napravljenu od brodskih bokobrana, dok se čitateljima portala više dopala »Lijena gusjenica« grupe Office 11: Dragana Markovića, Danila Beronje i Lazara Belića.


Natječaj za »Riječku klupu« bio je fokusiran na Molo longo, s ciljem izrade klupe kao prepoznatljivog elementa urbane opreme, koji bi vidljivo označio transformaciju lukobrana iz lučkog u gradski prostor. No, kako objašnjava arhitekt Saša Randić, član žirija i osnivač portala »pogledaj.to«, »Plupa« nije rezervirana ekskluzivno za riječki lukobran, već kao prepoznatljiva riječka klupa može biti primijenjena na bilo kojoj gradskoj lokaciji.




– Htjeli smo pronaći specifičan proizvod koji bi odgovarao Rijeci 21. stoljeća, a »Plupa« nam se naročito dopala jer koristi elemente vezane uz more. Sjedenje na klupi slično je sjedenju na pilates loptama, s tim da su one fiksirane i u tom smislu čak bi se moglo reći da su zdrave s medicinskog gledišta. Zato bismo što više »Plupa« željeli postaviti na dječja i školska igrališta, i to na neku mekanu podlogu tako da cijelo iskustvo korištenja klupice bude zabavno i sigurno.


Osim parkova, igrališta, školskih dvorišta, vrlo nam je zanimljiv i prostor kampusa, a mogućnost realizacije ovisit će o tome kako ideju prihvate građani i oni pod čiju nadležnost spadaju površine na kojima bi se klupe mogle postaviti. Naime, cijeli ovaj natječaj financiran je od članova Udruge »Riječki Val«, a na taj način je izveden i prvi model klupe koja će se istim sredstvima i postaviti. No, ideja je da se u projekt uključi što više građana. Nadamo da će oni klupu prepoznati kao nešto što bi rado darovali svome gradu, a Udruga »Riječki Val« bit će svojevrsni moderator koji organizirati proces postave klupica – kaže Randić i dodaje:


– Umjesto da stalno očekujemo da netko stvari riješi »odozgo«, treba stvar uzeti u svoje ruke i kroz razne oblike donacija pokušati uljepšati okoliš u kojem živimo. Takve inicijative nisu ništa novo, one su sastavni dio uređenja javnih gradskih prostora. »Riječku klupu« donosimo poput virusa, a ako uspijemo inficirati građane onda možemo reći i da je projekt uspio.


Izložba će biti otvorena do 25. studenog.