Izložba u Muzeju Grada Đurđevca

“Recepti za besmrtnost”: Veliki Salvador Dali u malom Đurđevcu

Kim Cuculić

Dalijevi radovi u Đurđevcu

Dalijevi radovi u Đurđevcu

Izložbom su obuhvaćena 123 djela – grafički radovi, litografije u boji, drvorezi u boji, radovi u tušu...



ĐURĐEVAC U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba djela legendarnog umjetnika Salvadora Dalija pod naslovom »Recepti za besmrtnost«. Riječ je o izložbenom projektu koji predstavlja nastavak suradnje, započete izložbama »Hommage a Picasso« i »Marc Chagall: Stvaranje i Biblija«, s privatnim kolekcionarom R. H. Mayerom iz Kunstgalerien Böttingerhaus iz Bamberga.


Salvador Dali jedan je od vodećih nadrealista, čiji opus zahvaća razdoblje gotovo cijelog 20. stoljeća. Izložbom su obuhvaćena 123 djela – grafički radovi, litografije u boji, drvorezi u boji, radovi u tušu, suhoj igli i olovci, akvarelu, akvatinti, gvašu, plakati i tapiserije.


Osim što izložba pruža uvid u likovni opus umjetnika, njegovim načinom interpretacije uvodi i u umjetnički pravac nadrealizma koji je obilježio likovnu scenu polovicom 30-tih godina 20. stoljeća. Kako ističu u Muzeju Grada Đurđevca, izložba »Recepti za besmrtnost« iznimna je prilika da posjetitelji razgledaju i ostale sadržaje u utvrdi Stari grad u Đurđevcu, spomeniku kulture Republike Hrvatske, te tako uz nju upoznaju i spomeničku baštinu.




Ministarstvo znanosti i obrazovanja također je podržalo projekt preporukom za posjet ovoj izložbi, a pokazatelji uspješnosti iskazani su brojem posjetitelja koji su na prošlogodišnjoj razini dosegnuli oko 16.000.


Ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel, istaknula je da je mali Muzeja Grada Đurđevca ovim projektom dokazao da velike izložbe nisu privilegij samo velikih sredina, već da i mali Đurđevac može organizirati tako nešto (grad ima oko 8.000 stanovnika). Dobar primjer je i Zadar, u čijoj su Kneževoj palači proteklih godina postavljene izložbe »Marc Chagall: S onu stranu boje« i »Andy Warhol: The Art of Pop«.


Izložba je bila rezultat partnerstva Narodnog muzeja Zadar, Rebel Kolektiva i Andy Warhol Museum of Modern Art iz Medzilaborca u Slovačkoj. U Rijeci to do sad baš i nije bio slučaj, pa dobro zvuči najava ravnatelja HKD-a na Sušaku Edvina Liverića da će ovog ljeta i u Rijeci biti otvorena izložba Marca Chagalla.