Festival animiranog filma

Počelo novo izdanje Animafesta: Horor i strip su njegova furka

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

ZAGREB Svjetski festival animiranog filma Animafest sinoć je i službeno počeo u Zagrebu, no već uoči otvorenja u Galeriji Šira Akademije likovnih umjetnosti otvorena je skupna izložba radova studenata animacije Akademije umjetnosti  Sveučilišta iz Banje Luke.Banjolučka akademija, jedna od najmlađih škola animacije u Europi, za zagrebačko predstavljanje škole odabrala je deset filmova, te diplomske radove u procesu nastajanja, koje studenti četvrte godine rade u različitim tehnikama – od slikanja na staklu, preko lutka-animacije do klasične i 3D-kompjuterske animacije. Na izložbi se prikazuje i film koji su studenti radili u tehnici lutka-animacije, kao vježbu na predmetima kamere i montaže.Mladen Đukić, profesor s te akademije kaže da je smjer škole, iako postoji tek četiri godine, posljedica rada mnogih prije, pojedinačnih autora koji stvaraju u Bosni i Hercegovini, ali i predanog rada kolega koji organiziraju Međunarodni festival animacije u Banjoj Luci.

Izložba studenata iz Banja Luke


S obzirom da nemaju dugu tradiciju na području animiranog filma, kao ni razvijenu industriju animacije, Akademija njeguje autorski pristup u radu sa studentima, potiče ih  da promišljaju medij kojim se žele baviti.Na toj se akademiji izučavaju sve umjetnosti pa studenti prate i predmete s drugih smjerova, dramskih, likovnih, pa i sa studijskog programa glazbene umjetnosti. »Svjedočite nastanku nove škole, nemamo još puno toga za pokazati, no nadam se da će vam se ovo što smo odabrali svidjeti«, poručio je okupljenjima na otvorenju Đukić.Tomislav Buntak, prodekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, podsjetio je na povijesni značaj njihove Galerije Šira u Hrvatskoj, kao i u bivšoj Jugoslaviji, izrazivši zadovoljstvo što se u njoj predstavlja Akademija iz Banje Luke s kojom surađuje i nekoliko profesora sa zagrebačke Akademije.

Svoje su radove izložili Žana Forca, Sandra Marić, Milica Čvokić, Igor Đurić, Nemanja Vučenović, Tamara Maksimović, Dunja-Helena Von Der Maase, Lana Vranješević, Fedor Marić i Nikola Vranješ.


Animafest je za ovogodišnje, 28. izdanje pripremio još nekoliko izložbi – Stipan Tadić je u Botaničaru prikazao kako je napravio ilustraciju na središnju temu horora, u Galeriji ULUPUH gost festivala Robert Morgan donosi skice, crteže i dijelove lutaka iz svojih animiranih filmova, a u Kulturnom centru Mesnička nagrađivani losangeleski animator Einar Baldwin se predstavlja na izložbi »The Lost Gyldenbrae Manuscripts«.


Instalacija u tunelu Grič


U Muzeju za umjetnost i obrt, u sklopu izložbe Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost izloženi će biti i originalni celuloidi iz serije Profesor Baltazar.Festival je proteklih godina postao mjesto na kojemu se građani imaju priliku upoznati s VR iskustvom kao umjetničkim izrazom.Ove godine u suradnji s partnerskim Legame Studiom, vodećim pružateljem VR usluga u Hrvatskoj,  u Tunelu Grič predstavlja se animirana instalacija »Nothing Happens« Urija i Michelle Kranot, koja je nagrađena i na filmskom festivalu u Veneciji.Druga VR instalacija se, uz pomoć Oculus Rifta, nadovezuje na jednu od glavnih atrakcija Animafestovog Velikog natjecanja dugometražnog filma – film »Otok pasa« proslavljenog američkog režisera Wesa Andersona. Pseći likovi, kojima su glasove među ostalima posudili Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton i Yoko Ono, protagonisti su VR ‘making off-a’, u kojem opisuju svoje iskustvo rada na filmu.Izložbe i instalacije mogu se razgledati do kraja festivala, 9. lipnja.