Skulpturalna instalacija

Izložba Željka Kranjčevića – Wintera: Postaje Križnog puta od panjeva i umivaonika

Nela Valerjev Ogurlić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Od cijelog Križnog puta zapamtili smo samo dvije stvari:  da  nečija  glava  mora pasti  i da su ruke oprane, kaže umjetnik



RIJEKA  U galeriji Juraj Klović sinoć je otvorena  samostalna izložba riječkog umjetnika  Željka Kranjčevića – Wintera. Na izložbi pod nazivom »Achtung –Winter – der zweite teil«  autor se  predstavlja velikom skulpturalnom instalacijom prilagođenom galerijskom prostoru.


Prema riječima autora,  ovim  radom  on otkriva  svoj  pogled  na politiku.  Komponirana  od  različitih objekata,  instalacija  predstavlja  četrnaest  postaja  Križnog puta  načinjenih  od velikih  drvenih  panjeva  i umivaonika.  To je stoga što smo  od cijelog Križnog puta zapamtili samo dvije stvari, kaže umjetnik:  da  nečija  glava  mora pasti  i da su ruke oprane.


Na kraju  puta stoji  raspelo, simbolički  podijeljeno na crno i bijelo,  a načinjeno od pleksiglasa  i  deformiranog ogledala  u kojem  vidimo  vlastite izobličene odraze.  




U središtu svega samozadovoljna  stoji  politika.  Predstavljena je  skulpturom  žene čije  tijelo  pokazuje znakove raspadanja, a poza s rukom na međunožju da je  sama sebi dovoljna.  Okružena je nizom  metalnih  obruča,  koji  simboliziraju  različite  cirkuske vještine  s kojima treba  baratati da bi joj se dodvorili.


Istodobno na zidovima  možemo  vidjeti i  posljedice koje svojim djelovanjem  proizvodi: rendgenske snimke  pretežno  dječjih  lubanja  i zubala prikazane na uređajima  koji omogućuju  da  pomicanjem  vodilica  usmjerimo  pažnju na detalje koje sami odaberemo.  U mogućnosti smo vidjeti  sve  ili samo dio žrtava koje nam se čine važne,  a  sliku možemo i posve zamračiti.   


Na  ulazu  u galeriju  Winter je  postavio  i  postament s kolutom bodljikave žice.  Nazvao  ga je »Kolo sreće«  i pozvao publiku da  ga  iskoristiti  za  fotografiranje  kao  uspomenu s izložbe, jer kakav bi to bio hram u kojem se ništa ne  prodaje.  


Svoju je publiku počastio i ljutom rakijom,  te  glazbenim  nastupom  The Nois Polutiona.  


Izložba će biti otvorena do 17. ožujka.