Izložba u Zagrebu

“Ideologija ljepote” Karima Rashida otvorena u MSU-u

Hina

Ideja izložbe bila je otvoriti pitanje što je to umjetnost a što dizajn, zašto se nešto može smatrati umjetnošću a nešto ne



ZAGREB Izložba »Ideologija ljepote« svjetski poznatog industrijskog dizajnera Karima Rashida, otvorena večeras u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), suprotstavlja pedesetak djela tog karizmatičnog osobenjaka i jednog od najproduktivnijih i najcjenjenijih dizajnera današnjice s djelima iz stalnog postava muzeja, propitujući njegov rad u kontekstu suvremene hrvatske i svjetske umjetnosti.


Otvorenje je svojom nazočnošću uveličao i sam Rashid, koji je u Zagreb doputovao jučer povodom simpozija arhitekture Dani Orisa. 


Rashid je istaknuo kako bi Hrvatska i Zagreb trebali biti ponosni na MSU. “Proputovao sam cijeli svijet, a radim u 47 zemalja i nigdje nisam vidio ovakav muzej”, kazao je Rashid. “Zagrepčani bi doista trebali biti ponosni na ovu zgradu, to je jedno prekrasno mjesto u koje sam se zaljubio čim sam ga prije dvije godine prvi put vidio”, kazao je. 




Ravnateljica muzeja Snježana Pintarić kazala je kako joj je velika čast i zadovoljstvo predstaviti u muzeju jedinstvene i zanimljive predmete jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih dizajnera današnjice. “Njegova su djela ovdje postavljena u dijalog s onima mnogih drugih umjetnika koji su i samog Karima inspirirali. Ta izložba ujedno predstavlja korak naprijed u muzeološkom promišljanju zbirke i pomaže osjetiti njezin duh”, kazala je Pintarić. 


Ideja izložbe bila je otvoriti pitanje što je to umjetnost a što dizajn, zašto se nešto može smatrati umjetnošću a nešto ne, te potaknuti na razmišljanje što u današnjem vremenu može pomoći da se bolje, uspješnije i kvalitetnije živi – je li to dizajn, umjetnost ili oboje.


U Zagrebu je predstavljeno pedesetak predmeta vrhunskog dizajna za koje je procijenjeno da ponajbolje prezentiraju stvaralački duh Karima Rashida iz njegova bogatog opusa od preko 3500 dizajnerskih ostvarenja.


Slavna ljubavna stolica »Love chair«, klupe »Volcano« i »Lava«, koje izgledaju kao ‘prolivene’ po podu, dvadeset metara duga stropna rasvjetna instalacija pod nazivom »DNK«, sjedalica mekane unutrašnjosti slikovito nazvana »Blow job«, raspoređeni unutar konteksta stalnog postava MSU-a stvaraju novu sinergiju s izloženim umjetničkim djelima.


Na ulazu u izložbu posjetitelje dočekuje modularna sjedaća kompozicija “Pleasurescape”, a raštrkani na tri razine MSU-ovih “Zbirki u pokretu” još su i fotelja “Blobulous”, stolice “Vertex”, “Kite”, “Swing” i “Poly”, stolovi “Zero” i “Uno”, te neki nikad realizirani prototipovi koje je Rashid posebno odabrao za tu izložbu, poput “Studije bicikla” i sofe “Idee”. 


Razne posude, nekoliko rasvjetnih tijela, pa čak i jedne cipele, u dominantno bijelim i rozim bojama, ilustriraju dizajnerski svijet toga osobenjaka podrijetlom Egipćanina, koji proteklih desetljeća pomiče granice dizajna, plijeni pažnju struke i oduševljava korisnike.


Izložbu prate i multimedijske prezentacije u kojima Rashid predstavlja svoju iznimnu dizajnersku filozofiju, pozivajući publiku na dijalog te najavljujući nove pomake za budućnost.


Dobitnik više od 300 važnih nagrada, Rashid je živuća legenda dizajna koja na dizajn gleda i kao jedan od načina očuvanja svjetskih kulturnih raznolikosti u svijetu obilježenom globalizacijom.Kustosi izložbe su Tihomir Milovac iz MSU-a te Rashidov stalni kustos Albert Bangert. Ostaje otvorena do 1. siječnja 2013., a ostvarena je u suradnji s Muzejom međunarodnog dizajna u Muenchenu »Die Neue Sammlung« i ORIS – kućom arhitekure, te pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Ministarstva kulture.