Joško Marušić

Hrvatski arhitekti kroz povijest: Portreti doajena na izložbi crteža u DAR-u

Kim Cuculić

Crtač i karikaturist Joško Marušić, i sam arhitekt po struci, imao je pred sobom zahtjevan zadatak portretiranja najznačajnijih arhitekata



RIJEKA – U Društvu arhitekata Rijeka otvorena je izložba »Hrvatski arhitekti kroz povijest«. Izloženi su crteži portreta najpoznatijih doajena hrvatske moderne arhitekture. Kako ističe povjesničarka umjetnosti Iva Körbler, u našoj su trajnoj memoriji brojne značajne zgrade moderne i suvremene hrvatske arhitekture 20. stoljeća, zapravo amblematski objekti koji su definirali današnji izgled mnogih naših gradova, kvartova, trgova i ulica, no kulturnoj je javnosti prečesto ostajao nepoznat lik i intrigantan životni put stvaratelja koji se krije iza tih djela arhitekture.


– S idejom projekta »Hrvatski arhitekti kroz povijest«, iniciranim od Portala hrvatskih arhitekata s arhitektima i drugim umjetnicima, na najboljem smo putu da to konačno bude ispravljeno. Crteži portreta najpoznatijih doajena hrvatske moderne arhitekture prvo su bili zamišljeni kao kolekcija portreta za potrebe Portala, a zatim se nametnula i ideja putujuće izložbe po svim hrvatskim gradovima u kojima postoje i djeluju lokalna društva arhitekata.


Ideja da se naprave karikature arhitekata, zamijenjena je malo klasičnijim crtežima portreta, iako – iz moje osobne perspektive – smatram da bi svi odabrani arhitekti bili više nego oduševljeni svojim karikaturama. Naime, radi se o iznimnim osobnostima koje su i same bile sklone na rubovima svojih skica i razrada projekata »črčkati« tušem i grafitnom olovkom karikature svojih suvremenika – osvrnula se Körbler.




Joško Marušić, i sam arhitekt po struci, poznat kao vrstan crtač i karikaturist imao je pred sobom zahtjevan i istovremeno vrlo motivirajući zadatak portretiranja šesnaest najznačajnijih arhitekata – iako će taj broj biti kompletiran na ukupno trideset imena – koja će uz portrete na izložbama biti predstavljena s jednim njihovim izvedenim projektom. Na izložbi se mogu vidjeti portreti Stjepana Planića, Drage Galića, Drage Iblera, Viktora Kovačića, Bernarda Bernardija, Ivana Vitića, Slavka Jelineka, Stanka Fabrisa, Marijana Haberlea, Slavka Löwyja, Kazimira Ostrogovića, Zdravka Bregovca, Mladena Kauzlarića, Nevena Šegvića, Borisa Magaša i Lavoslava Horvata.


Joško Marušić u svojem pristupu portretiranju zadržava lakoću crtačkog zpažanja i izdvajanja najkarakterističnijih portretnih crta odabranih arhitekata, no ne može odoljeti da u njih utisne duh i karakter pojedinog arhitekta po kojem je svatko od njih bio poznat.