Galerija Juraj Klović

HDLU RIJEKA Osam novih članova predstavilo svoje umjetničke radove

Doris Žiković

Boris Pecigoš, Barbara Cetina, Sandra Ban, Mladen Ivančić i Dijana Trtanj / Foto Marko GRACIN

Boris Pecigoš, Barbara Cetina, Sandra Ban, Mladen Ivančić i Dijana Trtanj / Foto Marko GRACIN

Članstvo u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Rijeke novim članovima omogućuje apliciranje na natječaje za gradske prostore za ateljee i pomoć pri organiziranju izložaba



RIJEKA – Sandra Ban, Barbara Cetina, Mladen Ivančić, Matko Kezele, Robert Pauletta, Boris Pecigoš, Dorijan Šikić i Dijana Trtanj novi su članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka. Osmero umjetnika predstavilo je svoje radove na izložbi u Galeriji Juraj Klović, koji se mogu razgledati do 16. veljače.


Član Upravnog odbora riječkog HDLU-a Damir Šegota na otvorenju izložbe koja je tradicionalna prezentacija novoprimljenih članova objasnio je da HDLU Rijeka svake godine prima nove umjetnike u svoje članstvo.


– U 2017. godini molbu za prijem u članstvo predalo je četrnaestero kandidata. Komisija koja je razmatrala pristigle zahtjeve sastojala se od vrsnih riječkih umjetnika, članova Umjetničkog savjeta Mirte Grandić, Dražena Filipovića Pegle i Borislava Božića, kao i povjesničarki umjetnosti, posebno angažiranih za tu svrhu, Vilme Bratović i Mirjane Kos Nalis – rekao je Šegota, dodavši da članstvo u likovnoj udruzi daje potvrdu kvalitete izloženih umjetnika te da novim članovima HDLU-a pruža profesionalnu podršku s ciljem da što jednostavnije i uspješnije nađu svoj put u svijet likovnosti.


Vrsni keramičar




Na otvorenju izložbe bilo je petero novih članova koji su izrazili zadovoljstvo što su postali dio uglednog društva likovnih umjetnika. Između ostaloga ovo članstvo im omogućuje apliciranje na natječaje za gradske prostore za ateljee i pomoć pri organiziranju izložaba.


Upravo to je bio razlog Dijani Trtanj da podnese molbu za učlanjenje. Ona je prvo završila Hotelijerski fakultet, a onda Akademiju primijenjenih umjetnosti, da bi nastavila školovanje na diplomskom studiju primijenjene umjetnosti s kiparstvom kao glavnim predmetom.


Među izloženim radovima posebnu pažnju privukle su skulpture Mladena Ivančića, za kojeg dio okupljenih nije štedio riječi hvale, komplimentirajući mu da je jedan od najboljih i najvećih keramičara u cijeloj Hrvatskoj. Ivančić, koji je već član triju umjetničkih udruga – HDLU-a Istre, ULUPUH-a i Kerameikona – obrazložio je da i on namjerava aplicirati na natječaj za gradski prostor, jer mu je postojeći premalen.


Zanimljivo je da je uz Ivančića u riječku cehovsku udrugu primljen i Robert Pauletta, renomirani pulski umjetnik, jedan od osnivača HDLU-a Pule (1987.), kasnije HDLU-a Istre, voditelj koji u MMC-u Luka priređuje niz kulturnih zbivanja, osnivač Umjetničke organizacije Robot te pokretač galerije Poola s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić.


Živi za umjetnost


Na upit što se događa s HDLU-om Istre kada njegovi članovi traže sreću u drugim udrugama, Ivančić nam je odgovorio da nije detaljno upoznat, no poznato je, kazao je, da su u toj udruzi velika previranja, ali njemu je nepoznato čija će strana prevagnuti i u kojem smjeru će se te nesuglasice okončati.


Multimedijalna umjetnica Sandra Ban radila je i studirala u Italiji slikarstvo, kiparstvo, kazalište, film, fashion i grafički design do 2004. godine. Potom se vratila u Hrvatsku gdje se profesionalno bavi New MediaDesignom i suvremenom keramikom. Surađuje s međunarodnim organizacijama za razvoj umjetnosti i kulture u organizacijskim i edukacijskim djelatnostima.


– Dugo vremena nisam se mogla odlučiti kojim ću se područjima likovnosti baviti, jer kod nas nije priznata multimedijala. S vremenom sam se ipak opredijelila za multimedijalu i keramiku, koja je trenutno vrlo tražena. Učlanjenjem u riječku cehovsku udrugu konačno sam javno i politički riješila svoj status umjetnice, jer nikako nisam mogla odustati od svog stvaralačkog impulsa – kazala je Sandra, ističući da od svoje petnaeste godine živi za umjetnost.