Ljubav prema svom gradu

Grupa 12 otvorila prvu godišnju izložbu u Kastvu

Andrej Petrak

Zajedničku izložbu došao je pogledati velik broj poštovatelja lijepih slika, lijepih instalacija i dobre umjetnosti, a ovo je prva od niza aktivnosti koju Grupa 12 namjerava pokrenuti u Kastvu



KASTAV – Šestero renomiranih kastavskih umjetnika, okupljenih u nedavno osnovanu Grupu 12, otvorili su svoju prvu godišnju izložbu u Galeriji crkvice Sv. Trojice na Lokvini. Slikar Saša Jantolek izložio je skulpture u svom prepoznatljivom razigranom stilu, a Željan Pavić tri slike nastale kombiniranim slikarskim tehnikama.


Mirna Marmilić, poznata po fuzijama stakla, odlučila se predstaviti skulpturom u jednostavnim geometrijskim formama, a kantautorica Meri Trošelj izložila je svoju dekorativnu raku keramiku. 


Fotograf Marko Valjak predstavio se motivima Kastva, a cijenjeni umjetnički fotograf Branko Kukurin-Jani izložio je fotografije kartuzijanskog samostana u Slovenskim Konjicama, gdje je postavio svoju posljednju izložbu. 




Njihovu prvu zajedničku izložbu došao je pogledati velik broj poštovatelja lijepih slika, lijepih instalacija i dobre umjetnosti, a Jani je najavio da je ovo prva od niza aktivnosti koju Grupa 12 namjerava pokrenuti u Kastvu.


– Neformalna smo grupa ljudi različitih umjetničkih usmjerenja, s jednim zajedničkim ciljem koji nas ujedinjuje, a to je naš grad Kastav. Kastav je svjetionik kulture, koji je puno toga davao, ali je puno i primao.


Odlučili smo se skupiti i dodati nešto svoga čime ćemo prezentirati naš grad Kastav. Sljedeće godine ugostit ćemo različite umjetnike s raznih strana, a i mi ćemo svaki za sebe pronositi dobar glas Kastva po svijetu, rekao je Kukurin.


Svakog od umjetnika posebno predstavila je “teorijska potpora” Grupe 12 Petra Kinkela, a inicijativu kastavskih umjetnika podržao je gradonačelnik Ivica Lukanović.


– Raduje me što se kultura stvara u Kastvu. Na tome sam svim ovim ljudima neizmjerno zahvalan. Želim vam što više kreativnosti i uspjeha, poručio je Lukanović, koji je umjetnicima darovao prigodni dar.


Izložbu je moguće razgledati sve do 24. prosinca, svakodnevno od 10 do 12 te od 16 do 21 sat.