Eksplicitni stavovi

Goran Trbuljak u Rijeci: Veliki umjetnik je “Ovojeizme” po prvi put u cjelini izložio u MMSU

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

"Ovojeizmi" su rečenice od jednog retka koje često funkcioniraju kao aforizmi, a odnose se na položaj umjetnika u društvu kao i same umjetnosti i procesa gledanja, odnosa institucija i umjetnika



RIJEKA U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) Rijeka u petak je otvorena izložba konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka naslovljena »Nikad do sada viđen rad neviđenog umjetnika« na kojoj su izloženi radovi iz serije »Ovojeizmi«, odnosno rečenice pisane pisaćim strojem na papirima A4 formata.


To su rečenice od jednog retka koje često funkcioniraju kao aforizmi, a odnose se na položaj umjetnika u društvu kao i same umjetnosti i procesa gledanja, odnosa institucija i umjetnika.


Radovi iz serije »Ovojeizam« nastajali su u razdoblju od 1970. do 1981.godine, a nikad do sad nisu bili izloženi u cjelini. Trbuljak ih je počeo pisati oko 1971. godine. Njihova je prvotna funkcija bila što jednostavnije, i bez nekog osobnog iskaza, opisati fotografiju smještenu iznad, medij u kojem se autor prvotno izražavao.




Njima eksplicitno izražava svoje stavove, posredovane specifičnim jezičnim formulacijama, koji su posljedica dosljedne analize i kritike društva i svijeta umjetnosti ali i samorefleksije i samokritike, navedeno je pratećem materijalu.


Kustos izložbe je Tevž Logar.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Goran Trbuljak je studirao grafiku i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Ecole Nationale Superieur des Beaux Arts u Parizu, a kasnije i kameru na Akademiji dramskih umjetnosti. Snimio je 25 igranih filmova među kojima i »Izgubljeni zavičaj« Ante Babaje, »Ritam zločina« Zorana Tadića i »Sokol ga nije volio« Branka Schmidta, a režirao je i brojne animirane i dokumentarne filmove.


Radio je i kao grafički dizajner, za Polet, Novine Galerije SC, Gordogan ili Svijet, te dizajnirao brojne plakate, filmske špice, kataloge izložbi. Smatra ga se »pionirom hrvatske konceptualne umjetnosti«. Od početaka stvaranja s kraja 60-ih do danas izlagao je na dvjestotinjak skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu a njegovi se radovi nalaze u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama.


Izložba je otvorena do 12. svibnja.


Postavlja se u sklopu pretprograma programskog pravca »Doba moći« Rijeka 2020 – Europska prijestonica kulture i ciklusa MMSU-ovih izložbi velikih domaćih autora koji je počeo retrospektivom Tomislava Gotovca, a čine ga još i izložbe Vlade Marteka i Gorana Petercola, do kraja ove godine.