Kulturni projekt

“Croatia je Hrvatska”: Zagrebački tunel Grič postaje izložbeni prostor

Kim Cuculić

Izložba će sažeti 133 godine hrvatske povijesti



ZAGREB U zagrebačkom tunelu Grič bit će otvorena jedinstvena multimedijska interaktivna izložba »Croatia je Hrvatska«, koju organizira Croatia osiguranje u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Gradom Zagrebom. Svečano otvorenje je u petak, 15. rujna, dok će za građane izložba biti otvorena od subote, 16. rujna do 1. studenoga u tunelu ispod Strossmayerova šetališta. Izložba će na interdisciplinaran način sažeti 133 godine dramatične hrvatske političke, kulturno-znanstvene i gospodarske povijesti, ali i burne povijesti svakodnevice hrvatskih građana, a prikazat će paralelnu povijest Hrvatske, Zagreba i Croatia osiguranja.


Posjetitelje će dočekati posebna metalna konstrukcija, »tunel unutar tunela«, koji izgleda poput mreže na kojoj je prikazano 179 povijesnih artefakata uklopljenih u postav izložbe. Izložba će se protezati kroz glavnu cijev tunela dugu 350 metara, ali i kroz četiri bočne cijevi tunela dužine oko 200 metara, a nalazit će se na ukupnoj površini od 2.100 četvornih metara.


Postav izložbe sadržajno je podijeljen u 13 desetljeća koja će karakterizirati zanimljivi događaji, ljudi i predmeti iz određenog povijesnog razdoblja te potpuno drugačija atmosfera u svakom desetljeću. Svako desetljeće obilježit će nekoliko glazbenih brojeva karakterističnih za to razdoblje. Glavna atrakcija izložbe je »kišna soba«, centralna dvorana tunela u kojoj će cijelo vrijeme padati prava kiša na čijim će se kapima ocrtavati hologrami raznih povijesnih ličnosti. U četiri bočne cijevi tunela posjetitelje očekuju interaktivna iznenađenja, a prvi je tunel Nikole Tesle. Ova izložba omogućit će građanima i da aktivno sudjeluju u njezinom postavu i mijenjaju ga doslovce iz dana u dan. (