Galerija Bruketa 2

“Astro party” Vedrana Staničića: neopterećena umjetnost koja mami osmijeh na lice

Nela Valerjev Ogurlić

Među izloženim figuricama prepoznjemo niz poznatih lica i ikona pop kulture poput Kleopatre, Fride Kahlo, Madonne, a u njihovu društvu našla se i spisateljica Vedrana Rudan predstavljena kao »Sestra Vedrana« u odori redovnice



    – Ishodište mog kiparstva bile su prahistorijske Venere, ali htio sam ih postaviti u neki novi, suvremeni kontekst i prikazati ženu ne samo kao roditeljicu i stvoriteljicu života kakva se očituje u tim davnim skulpturama već kao modernu ženu: zabavljačicu, glumicu, faćkalicu, umjetnicu… Pokazujući sva njezina moderna lica želio sam stvoriti jednu opuštenu, neopterećenu umjetnost koja će ljudima izmamiti osmijeh na lice – kazao nam je umjetnik na otvorenju izložbe. 


    No, u svijetu zanosih puca ipak nije sve tako vedro kako u prvi mah izgleda, pa Staničić svojim junakinjama nudi i odstupnicu iz dodijeljenih im uloga i prostora postojanja. 


    – Pozivam ih na »Astro party« gdje će one u svojim savršenim oblekicama dočekati kapetana svemirskog broda koji će ih odvest u neki bolji, sretniji i pošteniji svijet. Na taj način pridružujem se trendu koji je posljednjih godina uočljivo prisutan u hrvatskoj umjetnosti kroz motiv putovanja, bijega iz realnosti – kaže Staničić. 




    Neke od puca, poput »Bečke Pečke Marije Antoanete«, već su na to putovanje otišle i dodirnule vječnost, dok druge to tek očekuje. Među izloženim figuricama prepoznjemo niz poznatih lica i ikona pop kulture poput Kleopatre, Fride Kahlo, Madonne, a u njihovu društvu našla se i spisateljica Vedrana Rudan predstavljena kao »Sestra Vedrana« u odori redovnice. 


    Vedran Staničić rođen je 1974. godine u Splitu, gdje je završio Umjetničku akademiju na kojoj je, stekavši zvanje profesora likovne kulture, jedno vrijeme i radio kao asistent na katedri za povijest umjetnosti. Od 2008. godine isključivo se bavi umjetnošću. Uz kiparstvo i slikarstvo, povremeno je aktivan i na područjima grafičkog i web dizajna, te ilustracije u izdavaštvu, a živi i radi u Splitu i Zagrebu. 


    Izložba će biti postavljena do kraja ožujka.