Nestali u 30 sekundi

Iz Kunsthala u Rotterdamu ukradeni Picasso, Monet, Matisse, Gauguin…

Hina

Drski lopovi na još su neutvrđen način uspjeli probiti sofisticirani alarmni sustav i ukrasti 7 djela Picassa, Matissea, Moneta, Gauguina, Luciana Freuda i Meyera de Haana vrijedna desetke milijuna eura



DEN HAAG Snalažljivi lopovi ukrali su u noći s ponedjeljka na utorak sedam izuzetno vrijednih umjetničkih djela – radove Picassa, Matissea, Moneta, Gauguina, Luciana Freuda i Meyera de Haana iz poznatog muzeja Kunsthal u Rotterdamu, u drskoj i očito vrlo pomno planiranoj pljački. Prve procijene govore da sedam otuđenih djela zajedno vrijedi na desetke milijuna dolara, što ovu pljačku svrstava u jednu od najvećih takvih posljednjih godina u Europi i jednu od najvećih ikad izvedenih u Nizozemskoj. Glasnogovornik policije u Rotterdamu Roland Ekkers izjavio je kako se alarm u muzeju oglasio oko 3 sata ujutro.


– Alarmni sustav bi i sam trebao biti remek djelo koliko je dobar, no nekako su pljačkaši uspjeli ući u muzej i pobjeći sa sedam slika, kazao je Ekkers dodajući da policija intenzivno traga za počiniteljima i pokušava otkriti kako se točno pljačka dogodila. Za sad se jedino zna da su ukradena slijedeća djela: Picassov »Tete d’Arlequin«, Matisseov »La Liseuse en Blanc et Jaune«, Monetovi »Waterloo Bridge, London« i »Charing Cross Bridge, London«, Gauguinove »Femme devant une fen tre ouverte«, De Haanov »Autoportret« i Freudova slika »Žena sa zatvorenim očima«. Jop Ubbens iz amsterdamske podružnice aukcijske kuće Christie’s kazao je za Reuters da je najpoznatija među ukradenima Picassova slika, dok je najmanje poznato djelo Meyera de Haana, koje sliči na Gauguinov rad, pa se nagađa da je možda i ukradeno greškom. Ubbens smatra da je pljačka jedna od većih u Europi, no ne tako velika kao ona u kojoj je iz muzeja u Oslu ukradena jedna od verzija Munchovog »Vriska«.


Jedna od najvećih pljačka u povijesti dogodila se 2010. godine kad je iz Muzeja moderne umjetnosti u Parizu ukradeno više djela – između ostalog i ona Picassa i Matissea, a ukupna vrijednost otuđenih slika procijenjena je na 124 milijuna dolara.  Stručnjaci se nadaju da će u slučaju najnovije pljačke činjenica da se radi o dobro poznatim djelima pomoći u otkrivanju počinitelja. 


– Tko god da su pljačkaši, ubrzo će saznati da je na tržištu takve radove izuzetno teško prodati. Neki put se takve umjetnine kradu isključivo s ciljem ucjene, kazao je Christopher Marinello, izvršni direktor Registra izgubljenih umjetničkih djela. Po njemu, mogućnost da je neki kolekcionar naručio pljačku vrlo je mala. Ukradena djela dio su privatne kolekcije Triton fondacije koja je u vlasništvu jedne od najbogatijih nizozemskih obitelji.