Drugo izdanje festivala

Hoće li i ovogodišnji “Zagreb, volim te” uznemiriti građane?

P. N.

Ian Hungh

Ian Hungh

Organizatori Zagreb, volim te! nadaju se kako će ove godine izvođači izvesti svoje performanse do kraja uz tolerantnu i liberalnu atmosferu



U subotu, 19. rujna na nekoliko lokacija u centru Zagreba održat će se drugo izdanje Festivala Zagreb, volim te!, koji nadahnut istoimenim performansom Tomislava Gotovca, problematizira položaj tijela u javnom prostoru.


Prošlogodišnje, prvo izdanje festivala na kojem su sudjelovali švicarski umjetnici iz kolektiva Ritual Theater i američko-korejska umjetnica Miru Kim pratile su brojne kontroverze, te je zagrebačka policija na zahtjev nekolicine ogorčenih građana prekinula umjetničke performanse o čemu su izvijestili mediji diljem Europe. Ipak brojni građani i umjetnici reagirali su pozitivno na ove nesvakidašnje šetače, izražavajući svoju podršku ovoj nekonvencionalnoj inicijativi. Organizatori Zagreb, volim te! nadaju se kako će ove godine izvođači izvesti svoje performanse do kraja uz tolerantnu i liberalnu atmosferu.Zagreb, volim te! zamišljen je kao platforma koja jednom godišnje okuplja umjetnike koji kroz svoj umjetnički rad (s naglaskom na performans) istražuju vezu između tijela i javnog prostora. Konfrontacija golog tijela i javnog prostora, smještena u povijesnoj jezgri Zagreba, tema je festivala, izražavajući na taj način dualnost između prirode i kulture. Kroz izravnu akciju u urbanom tkivu propitkuje se zrelost našeg društva za prihvaćanje takvog tretmana tijela i otvorenost prema liberalnijem i kreativnošću prožetim javnim prostorom. Zagreb, volim te! postaje, u našem okruženju, ikonički izraz bunta u svrhu ukazivanja na negativan tretman individue od strane sustava.Program festivala počinje u 13 sati na Cvjetnom trgu performansom Venera i ogledalo španjolske umjetnice Marije AA. Performans kao svoju polazišnu točku uzima ikoničko djelo svijeta umjetnosti, Velázquezovu Veneru iz Rokebyja, u kojoj naga žena promatra gledatelja kroz ogledalo. Performans jukstaponira božicu, idealnu ženu sa stvarnom ženom u liku umjetnice, 47-godišnje bjelkinje berberskog podrijetla. Pritom se ženino tijelo promišlja kao aktivni subjekt namjesto pukog, pasivnog objekta; a intiman/privatni čin (gledanje samog sebe u ogledalu) izmještanjem u javni prostor postaje kolektivan.

U 15 sati Lan Hungh, tajvanski umjetnik s berlinskom adresom, izvest će performans u trajanju, pod nazivom Diogen, na Teslinom platou. Hungh evocira duh antičkog filozofa, želeći iskusiti život na ulici poput životinje nesputane društvenim konvencijama. Ovaj site-specific performans gradit će se u interakciji s publikom. Prvu inačicu performansa Hungh je izveo tijekom Body and Freedom Festivala u kolovozu, 2015. u Bielu, Švicarska.


U 21:15 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) održat će se razgovor s umjetnicima Marijom AA i Lanom Hunghom, uz kratki uvod Emila Matešića. Producent festivala je Kulturno informativni centar (KIC).Festival je ostvaren uz financijsku podršku GUOKŠ Grada Zagreba.