Jačanje kapaciteta

HKD na Sušaku postao ustanova: Što to znači?

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Kao ključni razlog osnivanja ustanove ističe se potreba za jačanjem kapaciteta kroz produkcijsku i tehničku podršku programima kulture, a naročito u kontekstu projekta Rijeka EPK 2020. Razina financiranja ustanove iz proračuna Grada Rijeke prema najavama ne bi se trebala mijenjati



 Hrvatski kulturni dom na Sušaku, izuzetno važan gradski prostor za pripremu i održavanje brojnih izvedbenih i izložbenih programa tijekom cijele godine, postao je nova, samostalna kulturna ustanova Grada Rijeke. Potvrđeno je to na Gradskom vijeću Grada Rijeke, što je bila posljednja formalna prepreka najavljenom osnivanju ustanove. Novu ustanovu osnivači vide kao gradski kulturni centar koji stručnim kadrovima i opremom omogućuje i pruža podršku raznolikim djelatnostima u kulturi s ciljem zadovoljavanja kulturnih potreba građana.


Kao ključni razlog njenog osnivanja ističe se potreba za jačanjem kapaciteta kroz produkcijsku i tehničku podršku programima kulture, a naročito u kontekstu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.


– Cilj je osnažiti produkciju i provedbu programa organizatorima izvaninstitucionalne i institucionalne kulture koji svojom kvalitetom, inovativnošću i raznolikošću obogaćuju umjetničku ponudu grada i potiču kulturne potrebe građana – kaže pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar. Kako bi se pojačao utjecaj izvaninstitucionalne scene na definiranje programa nove ustanove, njihova dva predstavnika sudjelovat će u radu i donošenju odluka unutar peteročlanog programskog savjeta ustanove.


Autonomija rada




U HKD- u je prošle godine održano preko 400 različitih programa iz područja glazbenih, scenskih i likovnih umjetnosti te umjetničkog stvaralaštva. I nova će ustanova prvenstveno zadovoljavati potrebe dosadašnjih korisnika, no očekuje se da će osmišljenim upravljanjem omogućiti i uključivanje gostujućih programa iz drugih sredina te zadovoljiti buduće potrebe EPK -ovih programa.


Kao samostalna pravna osoba imat će mogućnost prijavljivanja programa na različite natječaje Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije, a vremenom i prijavljivanja projekata na EU fondove, što se naročito odnosi na sustavnije uređenje prostora i njegove opreme.


Ustrojstvo ustanove bit će isto kao i kod ostalih gradskih kulturnih institucija, s jasnom autonomijom rada, upravnim vijećem, programom rada, proračunom. Ustanovom će upravljati ravnatelj, koji će se birati na mandat od četiri godine, a do raspisivanja natječaja koji se prema riječima Ivana Šarara očekuje u drugom kvartalu iduće godine, na mjesto privremene ravnateljice imenovana je Jolanda Todorović, dosadašnja voditeljica Službe za koordinaciju programa u HKD-u, Filodramatici i Galeriji Kortil.


Pod ingerencijom gradske Službe za koordinaciju programa nije bila jedino glavna dvorana HKD-a, kojom je od 2015. upravljao HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, koristeći je kao svoju drugu scenu, ali istodobno koordinirajući i programe ostalih korisnika u tom prostoru. Ubuduće će i njime upravljati ustanova, ali HNK će ga i dalje koristiti kao prostor za drugu scenu.


Vlastiti angažman


Galerija Kortil dobiva vlastiti programski savjet, što joj pruža mogućnost da bolje profilira svoju djelatnost nego do sada i da se prijavljuje na natječaje za programska sredstva ne samo iz gradskog proračuna.


U HKD-u je dosad radilo šestero djelatnika gradske uprave, a nova će ih ustanova u prvoj godini zapošljavati maksimalno desetero, jer će se uz ravnateljsko otvoriti i radna mjesta suradnika za programe, suradnika za ekonomske poslove i scenskog tehničara.


Razina financiranja ustanove iz proračuna Grada Rijeke prema najavama ne bi se trebala mijenjati (ove godine to je dva milijuna kuna), dok bi se vlastitim angažmanom omogućilo dobivanje sredstava za programe iz županijskog i državnog proračuna te ostalih izvora.


Dio priljeva, prema riječima Ivana Šarara, očekuje se i iz vlastitih sredstava HKD-a, jer javne ustanove imaju daleko veće mogućnosti samofinanciranja kroz sklapanje ugovora s korisnicima prostora, naplatu korištenja prostora, postotak od prodanih karata, koprodukcijske odnose sa organizatorima, vlastite programe te proizvodnju i prodaju vlastitih proizvoda, memorabilija i slično.


Jedna od djelatnosti nove ustanove bit će i organizacija te koordinacija volonterskog programa Europske prijestolnice kulture, ali i šire djelovanje na području kulture i umjetnosti.