''Božićni cabaret''

Glazbeni duo Žlice i gitara: Otkvačeni suvremeni trubaduri čiji lepršavi stihovi imaju dublju poruku

Kim Cuculić

Foto HNK Zajc

Foto HNK Zajc



U sklopu Adventa u »Zajcu« u prostoru Delte 5 održan je »Božićni cabaret« glazbenog dua Žlice i gitara koji čine Nikola Nedić i Mario Jovev. Na maloj pozornici, naznačenoj kašetama koje su poslužile kao stol za skromni ručak s komadom kruha, konzervom sardina i limenkama piva, ovaj dvojac progovorio je o raznim svakodnevnim temama kroz uglazbljenu poeziju.


Uz pomoć zvukova kuhinjskih žlica, gitare i mandoline, Nedić i Jovev poput nekih otkvačenih suvremenih trubadura, na duhovit i satiričan način – blizak brehtijanskoj začudnosti – progovaraju o državi i pojedincu, o kapitalizmu, o različitim mentalitetima sjevera i juga Hrvatske, o Rijeci i Europskoj prijestolnici kulture, o riječkoj »otvorenosti«, o ljubavi i baletu, a s božićnim kapicama na glavi dolaze i do samoga Isusa…


Likovi o kojima pjevaju su živopisni, poput Meksikanke zaražene hepatitisom. Sve o čemu pjevaju naizgled je lepršavo i smiješno, no njihovi stihovi imaju i dublju poruku o svijetu u kojem živimo. Među njihovim stihovima našli su se i naslovi nekih članaka iz Novog lista koji govore o kriminalu, korupciji, sukobima interesa i slično.




U jednom trenutku podijelili su gledateljima i gledateljicama prigodne darove, poput ukosnica za kosu i »tajlandskih kuglica za poboljšanje potencije«. Njihov »Božićni cabaret« zapravo je kritika društva i konzumerizma. Uz to što sviraju i pjevaju, Nedić i Jovev su i odlični glumci. U tome zasigurno zaslugu imaju i njihovi mentori Rade Šerbedžija i Lenka Udovički, poznati glumac i redateljica.