Predstavljena monografija

Dušan Vukotić – oskarovac i zaboravljeni vizionar

Sandra Sabovljev

Vukotić je u umjetničkom smislu bio vizionar, a njegov animirani svijet bio je bitno različit od dominantne komercijalne struje. Ipak, zbog političkih okolnosti devedesetih godina bio je praktički izoliran



ZAGREB » Zahvaljujem svima koji su predanim radom, pretragom arhiva i pisanjem tekstova stvorili vrijednu monografiju koja će poslužiti za daljnja istraživanja svijeta ovoga osebujnoga filmaša i umjetnika te onoga što nam taj njegov svijet može dati – kazala je preksinoć na predstavljanju monografije »Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar« u Muzeju »Mimara« ministrica kulture Andrea Zlatar Violić nakon projekcije filma »Surogat« za koji je Vukotić 1961. nagrađen Oscarom. 


 Veza s autorom


– Ne mogu ne osvrnuti se na dvoznačnost sintagme »zaboravljeni vizionar«. Vukotić je ponajprije bio umjetnički, stilski vizionar. Njegov je animirani svijet bio toliko različit od dominantne komercijalne struje da je dobiveni Oscar logična konsekvenca, smatra ministrica te objašnjava drugi aspekt njegova vizionarstva.  


  – Vukotić je svojim putem i životom prešao granice svoga vremena i prostora, granice koje su nametnule političke okolnosti devedesetih godina koje su i pridonijele ovom atributu – »zaboravljeni« – osvrnula se kratko Zlatar Violić na umjetnikovu društvenu izoliranost pred kraj života. 




  – Bez pretenzija na cjelovitost, željeli smo obnoviti vezu s Vukotićem, izraziti mu poštovanje i potaknuti promišljanje o njegovu djelu, istaknuo je inicijator ovog vrijednog projekta Radomir Pavićević, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca. 


  Pavićević je monografiju posvetio Vukotićevoj udovici Meliti-Lili Andres Vukotić bez čije pomoći i angažmana ne bi bilo ove knjige. Vidno uzbuđena, gospođa Andres-Vukotić priznala je da joj je promocija najvažniji događaj od dodjele Oscara njezinom suprugu te da je raduje da će monografija približiti njegovo djelo ovoj i budućim generacijama. 


  – Njegovi likovi dišu i razmišljaju kao da su od krvi i mesa, sve dok ne osjete težinu stvarnosti kada spas potraže u apstrakciji u kojoj je i njihov autor nalazio utočište, osvrnuo se na animirani svijet jednog od osnivača Zagrebačke škole crtanoga filma ministar kulture Republike Crne Gore Branislav Mićunović.  

Filmovi i fotografije


Monografija osim autorskih tekstova o Vukotiću koje potpisuju Paul Wells, Jurica Starešinčić, Nedeljko Dragić, Ranko Munitić, Arsen Anton Ostojić, Rudi Aljinović te Radomir Pavićević, predstavlja 105 Vukotićevih filmova, 70 fotografija dobivenih nagrada te brojne relevantne autorove tekstove i intervjue. Monografiju su objavili Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner Studio iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture i Savjeta za nacionalne manjine. 


  Scenarist, animator, crtač i karikaturist Dušan Vukotić rođen je u Bileći u Bosni i Hercegovini 1927., a umro je u Zagrebu 1998. godine. Studirao je arhitekturu u Zagrebu. Nakon Drugoga svjetskog rata kao karikaturist djelovao je u satiričkom časopisu »Kerempuh«. Debitirao je crtićem »Kako se rodio Kićo«. Nakon što je osnovan Studio za crtani film »Zagreb filma« 1956. godine realizirao je prvi autorski projekt »Nestašni robot«. Kao svjetskoga majstora potvrđuju ga filmovi »Piccolo« i »Surogat.« Svoj posljednji film – »Dobro došli na planet Zemlju« – napravio je 1993. godine.