Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Ispis članka: Američki umjetnik Matthew Rose izlaže konceptualni projekt »Tisuću kraljica« - Novi List

NoviList.hr

Američki umjetnik Matthew Rose izlaže konceptualni projekt »Tisuću kraljica«

Raznolikost kraljičina lika

20. listopad 2014 10:57

Napisao: Nela Valerjev Ogurlić

Matthew Rose u prostoru udruge Atelijer / Foto: I. REŽEK

RIJEKA » Američki umjetnik Matthew Rose izlaže svoj konceptualni projekt »Tisuću kraljica« u prostoru udruge Atelier na adresi Milana Smokvine Tvrdog 4. Izložba se sastoji od mnoštva portreta Kraljice Elizabete izrađenih različitim stilovima i tehnikama, u kombinaciji crteža, ulja, kolaža, fotografija….. Rose na taj način želi pokazati raznolikost kraljičina lika i utjecaja, a izložba u Rijeci premijerno je pokazivanje prvoga dijela serije koja će biti zaokružena s još dvije izložbe.

   Matthew Rose je nastanjen u Parizu i uglavnom se bavi konceptualnom umjetnošću, a hrvatskoj publici već se predstavio projektom »Knjiga o smrti« u kojem sudjelovalo tisuću autora, od kojih je svaki napravi po jednu stranicu knjige. Ovom prilikom, ponovno u suradnji s umjetnicom Ivanom Režek, po prvi je put i osobno posjetio Hrvatsku.

   – Nikad nisam bio u Istočnoj Europi, a prvi su dojmovi vrlo dobri, rekao nam je na otvorenju izložbe, a na pitanje zbog čega je izabrao lik kraljice Elizabete odgovorio je:

   – Odabrao sam slavnu žensku osobu koja ima prepoznatljivu siluetu, a općenito volim žene, i to moćne i poznate.

   Rose je i glazbenik koji piše pjesme i svira nekoliko instrumenata, a u Rijeku je stigao s mandolinom pa je na otvorenju izložbe i zasvirao. Izložba se može pogledati do 22. listopada.