Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
26. veljače 2020.
Ispis članka: DAMIR CUPAĆ »Ubi me prejaka reč« - Novi List

NoviList.hr

DAMIR CUPAĆ »Ubi me prejaka reč«

Kanoćal

5. listopad 2019 16:32

Napisao: Damir Cupać

Politička karijera Ivone Milinović, koja je kao mlada i perspektivna žena vodila ured Davora Ive Stiera u Bruxellesu, nepovratno je okončana. Ivona Milinović imala je i političko znanje i politički potencijal. No, očito se precijenila, a kada se precijenila, zaboravila je koliko je taj posao odgovoran i koliko mora paziti na svaki detalj kada je riječ o javnim istupima

Foto Vedran Karuza

Ne znam što voli čitati gradska vijećnica HDZ-a i predsjednica Odbora Gradskoga vijeća za nacionalne manjine Ivona Milinović. Još manje znam voli li poeziju, iako i ona i ja znamo da poezija nije Torcidina pjesma kojom vrijeđaju sve građane Rijeke i koju je citirala u emisiji u kojoj je gostovala.

Ti sramotni stihovi idu ovako: »Šugava Rijeko, smrdljivi grade/pobit ću pola tvoje Armade/ Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba«. Te sramotne stihove morao sam slušati svaki put kada sam išao na Kantridu na tekmu protiv Hajduka.

Slušao sam je i onoga dana kada su krenule junačine bacati baklje na tribinu E na kojoj su bili starci i djeca. Braneći Rijeku od tih stihova punih mržnje, Ivona Milinović u eter je odaslala riječi pune mržnje. U potpunosti nepromišljeno.

Ivona Milinović se posula pepelom i javno ispričala svima koje je uvrijedila njezinim javno izgovorenim riječima na jednoj lokalnoj televiziji. Braneći Rijeku, ona je poručila da Rijeka nije problem jer da u Rijeci i nema baš previše Srba, a da bi, ako pričamo jezikom ulice i ako ćemo biti malo bezobrazni, trebalo vrba možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih je 30,40 posto.

Ivona Milinović u tom je trenutku u potpunosti zaboravila da je članica najjače oporbene stranke u Rijeci, zaboravila je da je članica stranke kojoj je partner na državnoj razini onaj isti Milorad Pupovac kojega je u istoj emisiji izjednačila sa Slobodanom Miloševićem.

Za istup Ivone Milinović nisam znao do prije dva dana. Nazvali su me urednici nakon što su njezine riječi prenijeli neki portali i rekli da bi trebalo napraviti temu. Vozio sam i nisam uopće shvaćao što je to ona izgovorila. Rekli su mi da će mi poslati mail s linkom na članak.

Ostao sam šokiran citatima koje sam čitao i koji su izvađeni iz njezinog javnog nastupa. Nazvao sam je za izjavu jer prema onom što sam pročitao jedna politička karijera mogla bi biti adaktirana. Nije se javila, ali vrlo brzo nakon toga smo se čuli.

Nije demantirala svoje riječi, ali nastojala je objasniti da su izvučene iz konteksta i odmah se ispričala svima koje je uvrijedila. Poslije je na fejsu napisala da će dati mandat predsjednice Odbora za nacionalne manjine na raspolaganje kolegama.

Gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je bio najčešća meta njezinih istupa u Gradskom vijeću, a nekada su ti obračuni prelazili verbalno nadigravanje, poručio je da je riječ o sramotnom istupu kojim bi se trebale pozabaviti i institucije zbog govora mržnje.

Onda su me opet nazvali urednici i rekli da bi trebalo napisati kolumnu o cijelom tom slučaju i o Ivoni Milinović. Da ne bih napravio nešto krivo, dao sam si truda i pronašao spornu emisiju na youtubeu. Sve skupa traje oko sat i 20 minuta.

Voditelj koji i nije previše informiran i užasno je bio nepripremljen postavljao je sugestivna pitanja, a vijećnica Milinović je pričala o slučaju Matka Škalamere, o negativnoj ulozi Novog lista u cijelom slučaju, o razapinjanju čovjeka od strane medija, o negativnoj ulozi pravosuđa koje mu je odredilo jednomjesečni pritvor, o prosvjedima, prozvala je neke novinare imenom i prezimenom... I tako.

Lajtmotiv prvih 50-ak minuta njezinog razgovora bio je Milorad Pupovac čije je ime spominjala isključivo u negativnom kontekstu.

Sporne rečenice Ivona Milinović izgovorila je tek u 55 minuti, a taj najsporniji dio traje do 58 minute. U jednom trenutku voditelj ju je čak upozorio da nigdje ne treba vrba, s čime se ona složila ni ne shvaćajući što je minutu-dvije prije izrekla u javni prostor.

No, Ivona Milinović morat će shvatiti da će drugi ljudi teško i nikako tražiti spornu emisiju na youtubeu, na pamet im neće padati kontekstualizirati njezine riječi, davati si truda da razumiju ili djelomično opravdaju priču o potrebi vrba po dalmatinskim selima i zadovoljstvo što u Rijeci vrbe ne trebaju jer je Srba 6,5 posto.

Politička karijera Ivone Milinović koja je kao mlada i pesrpektivna žena vodila ured Davora Ive Stiera u Bruxellesu nepovratno je okončana. Ivona Milinović imala je i političko znanje i politički potencijal. No, očito se precijenila, a kada se precijenila, zaboravila je koliko je taj posao odgovoran i koliko mora paziti na svaki detalj i kada je riječ o osobnosti, a i kada je riječ o javnim istupima.

Nego da se vratimo na poeziju. Budući da mi Ivona Milinović nikada ništa loše nije napravila, čak me i branila u Gradskom vijeću, kao i kolegu Marinka Glavana, jedino što joj mogu preporučiti je da pročita poeziju srpskoga pjesnika Branka Miljkovića. Njegov najpoznatiji stih iz pjesme Epitaf je: Ubi me prejaka reč«.