Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Ispis članka: Sumrak diplomacije - Novi List

NoviList.hr

Sumrak diplomacije

Komentar Denisa Romca

11. lipanj 2018 15:56

Napisao: Denis Romac

Dogovori o kojima ovisi cijeli svijet tako postaju žrtvom bijesa jednog čovjeka

REUTERS

Malo što tako plastično oslikava zašto je summit G7 u Kanadi završio fijaskom kao fotografija što ju je na svom Instagram profilu objavila njemačka kancelarka Angela Merkel. Na fotografiji vidimo Merkel i Donalda Trumpa, okružene ostalim svjetskim liderima. Nagnuvši se prema Trumpu Merkel stoji i dlanovima se oslanja o stol, pokušavajući svog tvrdoglavog sugovornika uvjeriti u nešto, dok Trump prekriženih ruku sjedi očito ne želeći ni čuti ni prihvatiti ono što mu Merkel pokušava reći.

I ta fotografija svjedoči da je G7 – što se, doduše, znalo i prije početka summita – postao G6+1, jer se klub najbogatijih i najmoćnijih podijelio na Trumpa i ostale.

Duboki razdor u Kanadi samo je potvrdio takve najave. Dogovor s Trumpom više nije moguć. Nikada se u četiri desetljeća dugoj povijesti ovog formata nije dogodilo da je neki američki predsjednik nakon završetka summita povukao svoju suglasnost na zajedničku izjavu. Trump je ovaj put pobjesnio zbog tvrdnje kanadskog premijera Justina Trudeaua da je američko uvođenje carina na čelik i aluminij na neki način uvredljivo, osobno uvrijedivši kanadskog premijera i nazivajući ga »vrlo neiskrenim« i »slabim«.

Trump u pitoresknom La Malbaieu u Quebecu, gdje se održao summit, uopće nije želio uzeti u obzir podatke i činjenice koje su mu drugi čelnici stavili na stol. Na njih je uzvratio uvredama na račun domaćina, pokupio se i otišao prije svih, poručivši da njegova država neće biti kasica prasica za cijeli svijet.

Dijalog, činjenice i tradicionalna diplomacija u Trumpovom svijetu ne igraju bitnu ulogu. Kažu da je i u Kanadu stigao nepripremljen, kao što je i u Singapur na povijesni sastanak sa sjevernokorejskim diktatorom otišao nepripremljen.

Trump, naime, smatra da se za susret sa čelnikom države s kojom je njegova država u sedam desetljeća dugom neprijateljstvu uopće ne treba pripremati. On, kao što je poznato, sve prepušta vlastitom instinktu. Tako će, kako je rekao uoči leta u Singapur, »već prve minute« znati misli li Kim ozbiljno kada je riječ o miru na korejskom poluotoku. I to nakon što je već jednom naprasno otkazao summit s Kimom, da bi se onda predomislio.

Europa bi se morala suočiti s realnošću. Jasno je, naime, da Europa, ne može više računati na Trumpovu administraciju, koja je postala potpuno nepredvidljiva. Diplomacija kao vještina vođenja dijaloga i uspostave i održavanja odnosa s drugim državama nikad nije bila prezrena kao u Trumpovoj administraciji. Jednu za drugom, Trump razara sve ključne institucije »starog poretka«, povlačeći svoju zemlju iz klimatskog sporazuma, nuklearnog sporazuma s Iranom, Transpacifičkog partnerstva i UNESCO-a.

Svjetski red Trump ubrzano pretvara u opasan nered i veliki kaos, i to nakon što je tobože shvatio da njegova velika zemlja, vodeća svjetska sila, u svim asocijacijama koje je sama stvarala zapravo izvlači deblji kraj. Trump je uvjeren da njega i njegovu zemlju svi pokušavaju prevariti.

Dogovori o kojima ovisi cijeli svijet tako postaju žrtvom bijesa jednog čovjeka, dok mediji ponovno intenzivno špekuliraju o njegovom duševnom zdravlju. Jer ako je tako »pukao« s prijateljima u Kanadi, što bi se tek moglo dogoditi na susretu s Kimom u Singapuru?