Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Ispis članka: DENIS ROMAC Udruženi zločin nad povijesnim činjenicama - Novi List

NoviList.hr

DENIS ROMAC Udruženi zločin nad povijesnim činjenicama

Zlu ne trebalo

22. veljača 2019 17:36

Napisao: Denis Romac

Politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH, kojeg su čelnici HDZ-a proglasili »najeuropskijim narodom u BiH«, političkim nasiljem pokušavaju naknadno promijeniti povijesne činjenice, čime se savršeno uklapaju u širi hrvatski, regionalni i europski trend podivljalog povijesnog revizionizma. Taj trend upravo u BiH poprima zlokobne dimenzije

NL arhiva

Premijer je jučer na sjednici Vlade pokušao biti izravan i vrlo nedvosmislen. »To je naš politički cilj: da nove generacije jako dobro znaju što su vrijednosti Domovinskog rata, a isto tako da se vrlo jasno određuju o pitanjima poput holokausta, uz osudu onih režima koji su bili najgori tijekom Drugog svjetskog rata. Mi tu nemamo nikakvih dilema kada je riječ o ustaškom režimu«, poručuje Andrej Plenković, tvrdeći da je njegova vlada odlučna da se iduće školske godine krene s »frontalnom primjenom« obrazovne reforme i novih kurikuluma u svim predmetima, misleći pritom i na sporni kurikulum povijesti.

Takav stav načelno možemo samo pozdraviti. Važno je da mladi u Hrvatskoj putem obrazovnog sustava steknu ključne informacije o događajima iz nedavne povijesti i ratova devedesetih, kao i povijesti Drugog svjetskog rata. Negiranje činjenica i genocidnog karaktera ustaške strahovlade nanijelo je Hrvatskoj ogromnu štetu.

Međutim, premijer bi u ovom pogledu trebao biti dosljedan. Licemjerno je zauzimati se za priznavanje povijesnih činjenica u Drugom svjetskog ratu, a istodobno negirati pravno utvrđene činjenice u herceg-bosanskom rukavcu našeg zadnjeg rata.

Koncem prošlog mjeseca Hrvatski narodni sabor, krovna organizacija stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, u Mostaru je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osporena i odbačena pravomoćna presuda Haškog suda za Herceg-Bosnu, kojom je, znamo, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio odcjepljenje dijelova BiH i njihovo pripajanje Hrvatskoj.

I dosad je bilo osporavanja zaključaka Međunarodnog haškog suda (ICTY) na hrvatskoj strani, ali na pojedinačnoj razini. Nikad takvo osporavanje međunarodnog prava i činjenica utvrđenih od strane UN-ovog suda nije stiglo s ovako visoke razine. Jer Hrvatski narodni sabor okuplja sve hrvatske stranke u BiH, pod apsolutnom kontrolom tamošnjeg HDZ-a, a znamo da je tamošnji HDZ, što god na Trgu žrtava fašizma tvrdili o tome, pod kontrolom HDZ-a i Zagreba, što otvara pitanje negira li HDZ, pet i pol godina od ulaska Hrvatske u EU, Haški sud i njegove presude?

Doduše, prije nekoliko godina tadašnja vlada Zorana Milanovića odlučila je da neće prihvaćati optužnice iz BiH koje se pozivaju na haški konstrukt udruženog zločinačkog pothvata, što je također bio čin nepoštovanja i osporavanja Haškog suda. Međutim, to osporavanje sada je preraslo u potpunu negaciju, što je u Hrvatskoj uglavnom prešućeno. Politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH, koji su čelnici HDZ-a proglasili »najeuropskijim narodom u BiH«, političkim nasiljem pokušavaju naknadno promijeniti povijesne činjenice, čime se savršeno uklapaju u širi hrvatski, regionalni i europski trend podivljalog povijesnog revizionizma.

Taj trend upravo u BiH poprima zlokobne dimenzije. Ovih je dana vlada Republike Srpske, čija je vojska i policija presudom Međunarodnog suda (ICJ) pravde proglašena odgovornom za genocid u Srebrenici, formirala dvije međunarodne komisije koje bi tobože trebale utvrditi činjenice u vezi sa Srebrenicom i trogodišnjom opsadom Sarajeva, iako su i ICJ i ICTY svojim presudama nesumnjivo utvrdili relevantne činjenice o Srebrenici i opsadi Sarajeva, utvrdivši kako se u prvom slučaju radilo o zločinu genocida, a u drugom o zločinu protiv čovječnosti i kršenju zakona i običaja ratovanja.

Zato Dodikove komisije za Srebrenicu i Sarajevo nesumnjivo predstavljaju pokušaj naknadnog poništavanja utvrđenih činjenica, odnosno čin revizionizma i negiranja genocida. U vezi s tim komisijama valja spomenuti još jedan bizaran podatak. Na čelu jedne i druge komisije nalaze se izraelski stručnjaci Gideon Greif i Raphael Israeli, koji će svojim djelovanjem u negiranju pravomoćnih presuda međunarodnih sudova za genocid počinjen u BiH zasigurno otvoriti prostor i osporavateljima holokausta diljem Europe.

Genocid u Srebrenici sustavno negira i vlada u Beogradu. Premijerka Ana Brnabić u nedavnom razgovoru za Al Jazeeru nije smogla moralne snage osuditi genocid nad muslimanima u Srebrenici, pokušavajući zanijekati prirodu tog genocida i promijeniti mu pravno priznati položaj. Zahvaljujući tom negiranju Srbija je nedavno dobila novi uvjet za ulazak u Europsku uniju: priznanje pravomoćnih presuda međunarodnih sudova za genocid u Srebrenici.

Paradoksalno je, međutim, da je i hrvatska predsjednica, ako je vjerovati njezinom savjetniku Mati Radeljiću, sudjelovala u negiranju genocida u Srebrenici, i to njegovim prešućivanjem. Štoviše, radilo se o bizarnoj političkoj trgovini, u kojoj se hrvatska predsjednica obavezala da neće spominjati velikosrpsku agresiju i genocid u Srebrenici, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije trebao javno govoriti o genocidu u Jasenovcu, odnosno u NDH.

Današnja Kolinda Grabar-Kitarović najvjerojatnije ipak ne bi sklapala takve bizarne dilove s čelnicima drugih država, iako je teško reći koliko je to utješno, s obzirom na njezinu hirovitost i ekstremni utilitarizam, koji joj diktira političke odluke.