Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
14. studenoga 2019.
Ispis članka: Webhabije i Crkva: Puljićem na Frljića - Novi List

NoviList.hr

Webhabije i Crkva: Puljićem na Frljića

Trafika Predraga Lucića

10. listopad 2016 18:30

Napisao: Predrag Lucić

 Hajku protiv predstave »Naše nasilje i vaše nasilje« na sarajevskom MESS-u, koju su – služeći se najbezočnijim lažima – pokrenuli webhabistički portali okrunio je kardinal Vinko Puljić. Njegova je prijava Tužilaštvu BiH, skupa s prijetnjama nasilnika, dovela do izvođenja Frljićeve predstave bez publike s kupljenim kartama… 

arhiva NL

Sjećate se kako su prije deset godina katolički fundamentalisti zavidjeli svojoj islamskoj braći? I kako je tu zavist – zbog nasilja na demonstracijama i zbog gorljivihpoziva na likvidaciju autora karikatura poslanika Muhameda objavljenih u danskom Jyllands Postenu – artikulirao hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk u propovijedi na festi svetoga Vlaha:

»Ovih dana smo svjedoci kako naša braća po Abrahamu, muslimani, burno reagiraju na uvrede svojih svetinja. I to čak stavljaju na diplomatsko-državnu razinu. Svaka im čast! Znaju braniti svoje! A znaju li Hrvati braniti svoje dostojanstvo i ponos? Ne znaju!«

Ili kako je tih dana zborio hodajući spomenik kršćanske plemenitosti i tadašnji predsjednik HSP-a, velekrasni Anto Đapić:

»Sa zavišću gledam kako su muslimani ustali u obranu svoje vjere. A činjenica da izostaju reakcije hrvatskih katolika kada se izruguju njihove svetinje govori o čvrstoći njihove vjere.«

Danas su fundamentalistička braća u Abrahamu i Ibrahimu zamijenila uloge, pa su urednici vehabističkih portala u Bosni i Hercegovini mogli samo sa zavišću komentirati kako perjanice katoličke vjere iz Hrvatskog kulturnog društva »Napredak« i Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH gorljivo zahtijevaju zabranu izvođenja Frljićeve predstave »Naše nasilje i vaše nasilje« na sarajevskom MESS-u, dok – »muslimani šute«.

A muslimanski vjerski autoriteti su, eto, šutjeli ko mutavi, usprkos tome što su ih portaldžije sa saffova, islamlivenetova i sličnih adresa pokušavale napaliti da se i oni – poput agilnih katoličkih odličnika – javno usprotive sarajevskoj izvedbi predstave u kojoj »većina glumaca nastupa bez odjeće, a po golim tijelima žena ispisani su ajeti iz Kur'ana« i u kojoj »gola žena sa hidžabom iz spolnoga organa vadi zastavu BiH«.

Sve želje webhabističkih portaldžija na koncu je ispunio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, koji je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavio prijavu protiv »blasfemične« predstave, pa je njezino javno izvođenje – i zbog njegove prijave i zbog »pritisaka i prijetnji od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS« – svega nekoliko sati prije odavno zakazanog početka naprasno otkazano.

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković je donio odluku da se »Naše nasilje i vaše nasilje« ne izvede javno, već samo interno, za članove festivalskog žirija, goste Europske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i MESS-ove medijske pokrovitelje, kako bi se spriječilo »nasilno prekidanje festivala i njegovog kontinuiteta«.

Bio je to trijumf kardinala Puljića i katoličkih tiskovnih agenata Biskupske konferencije BiH, koji su – premda nisu vidjeli predstavu – »znali« da se radi o »govoru mržnje prema vjernicima (katolicima i muslimanima)«, punom »bogohulnih i etički besramnih elemenata«. I koji su presudili da takva predstava »nije zaslužila biti dobrodošla u gradu Sarajevu kojega je i papa Franjo prigodom svoga pohoda 6. lipnja 2015. nazvao 'europskim Jeruzalemom'«. Pa su stoga smatrali »pravednim i nužnim« da »nadležni ministar i uprava MESS-a tu 'predstavu' skinu s repertoara jer ona ni festivalu ni gradu neće donijeti kulturno obogaćenje nego samo sramotu«.

Bio je to i trijumf naprednih zagovaratelja zabrane iz HKD »Napredak«, koji ne samo što su zahtijevali da se ta kazališna »blasfemija u najdrastičnijem obliku«, koja »bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH, pa tako i sve njezine građane« skine s festivalskog programa, nego su još i organizatorima MESS-a spočitavali da su Frljićevu predstavu najavili »gotovo na mala vrata, potajice takoreći«.

Sve to, naravno, nije imalo nikakve veze ni s pameću ni sa činjenicama. Kao prvo, izvedba »Našeg nasilja i vašeg nasilja« na MESS-u najavljuje se već pola godine, jasno i glasno kao i sve druge predstave koje su ušle u festivalski program.

A što se huškačkih izmišljotina o »vrijeđanju svetinja« tiče, najočitiji primjer takve medijske manipulacije predstavlja priča o ispisanim ajetima iz Kur'ana na obnaženim glumačkim tijelima. Arapskim slovima, naime, nisu ispisani nikakvi ajeti nego jedna jedina rečenica, a ni ona se ne može pronaći u Kur'anu Časnom. Ta rečenica glasi »Arapski je jezik, a ne oružje.« i – kako su koproducenti ove hrvatsko-slovensko-njemačko-bosanske predstave kazali u svome odgovoru na umobolne zahtjeve da se zabrani sarajevska izvedba – »upravo je u njoj sadržana jedna od bitnih namjera predstave«.

Ali uvjeravati u to uzoritog kardinala Vinka Puljića, biskupske portparole i hrvatske kulturne naprednjake posve je uzaludan posao, jer samo oni, bogomdani kakvi već jesu, znaju što se događa u predstavi koju nisu pogledali. I u čijem su gledanju htjeli spriječiti i sarajevsku publiku, te na koncu u tome i uspjeli.

U toj hajci na koncu ipak nisu ostali usamljeni, jer se pozivima na zabranu priključio i jedan sarajevski imam. Preko Facebooka se oglasio efendija Muhamed Velić, nadohranjujući katoličku i vehabističku hajku ekskluzivnim izmišljotinama da je Oliver Frljić zbog »Našeg nasilja i vašeg nasilja« u Hrvatskoj – gdje predstava, uzgred budi kazano, još nije odigrana – »dobio osudu mnogih ozbiljnih ustanova i udruženja«, te da je »predstava u nekim mjestima i zabranjena kao takva«.

Možda je vidoviti efendija – pišući svoj post prije no što je izboreno izvođenje predstave na MESS-u bez publike s kupljenim ulaznicama – naslutio što će se dogoditi, ne samo u Sarajevu, nego i u Hrvatskoj, kada »Naše nasilje i vaše nasilje« stigne do ovdašnjih pozornica.

Posve je jasno da imam nije uprazno prijetio »ozbiljnim posljedicama, u smislu protesta i vala nezadovoljstva« ukoliko se ta »štetna i riskantna predstava ne otkaže dok još ima vremena«. Kao što je jasno i da je zazivanje nasilja nad »Našim nasiljem i vašim nasiljem« ujedinilo braću u Abrahamu i Ibrahimu, fundamentaliste katoličke i fundamentaliste islamske.

Njima – nakon što su lažima i prijetnjama spriječili javno izvođenje Frljićeve predstave u Sarajevu – neće biti važno koje je nasilje »naše«, a koje »vaše«. Kao što im nije važno ni to o čemu uopće govori »Naše nasilje i vaše nasilje«.

Bit će im bitno samo to da se nasilje nad svakim tko se protivi svakom fundamentalističkom nasilju – Bogu hvala i šućur Allahu – uredno provodi.