Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
19. veljače 2020.
Ispis članka: Sanadera u školu! - Novi List

NoviList.hr

Sanadera u školu!

Trafika Predraga Lucića

18. listopad 2011 15:55

Napisao: Predrag Lucić

Fra Tolić prigodom polaganja kamena temeljca za crkvu Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta – razdraganoj šefici HDZ-a, nositeljici štafetne lopate i donositeljici prve tranše od 10 milijuna kuna za izgradnju bogomolje, zavjetovao se na vjernost u izbornoj godini, te joj ponudio svakovrsnu podršku i pomoć, kako moralnu, tako i molitvenu

Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Tražim, guglam, klikam, ali ne nalazim podatak da se Sveta Crkva katolička na bilo kojem trgovačkom sudu u Republici Hrvatskoj registrirala kao dioničko društvo ili društvo s ograničenom odgovornošću. Pa zaključujem da je Katolička crkva još uvijek, barem formalno, u statusu neprofitne pravne osobe, baš kao i ostale vjerske zajednice.

   Tražim, guglam, klikam, ali ne nailazim ni na podatak da je fra Željko Tolić registrirao kakvo privatno poduzeće. Pa zaključujem da je čovjek još uvijek, barem formalno, zaposlen samo kod neprofitne pravne osobe zvane Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, sa sjedištem u Splitu, Trg Gaje Bulata 3, na radnom mjestu provincijala.

   Tražim ja sve to, guglam i klikam, ponukan izjavom fra Željka Tolića da je na mini-saboru plesno-pjevajuće trupe zvane Hrvatska demokratska zajednica, održanom ove svete nedjelje u dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu, boravio – privatno. I ponukan novinskom viješću da privatni posjet franjevačkog provincijala predizbornom stranačkom skupu nije protekao nezamijećeno, da mu je s pozornice upućen pozdrav, koliko srdačan, toliko i služben, ali da je on zanijekao da svojom nazočnošću manifestira izbornu potporu HDZ-u.

   »Na skupu sam bio privatno, da čujem što političari promišljaju i kamo namjeravaju voditi Hrvatsku. Nikada nisam bio niti želim biti član neke stranke. Moja jedina stranka je križ Isusa Krista«, kazao je fra Tolić. I ostavio Bogu Svemogućemu da po svojoj nesumnjivoj pameti prosudi je li njegov službenik bio iskren koliko i Tomislav Karamarko kada je svoju hadezeovštinu nevješto kamuflirao izjavom »Moja jedina stranka je policija.« I da svojom preciznom vagom izmjeri je li fra Željko Tolić na Gripama bio barem za pola starozavjetnog šekela manje iskren negoli prije tri tjedna u Kninu kada se – prigodom polaganja kamena temeljca za crkvu Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta – razdraganoj šefici HDZ-a, nositeljici štafetne lopate i donositeljici prve tranše od 10 milijuna kuna za izgradnju bogomolje, zavjetovao na vjernost u izbornoj godini, te joj ponudio svakovrsnu podršku i pomoć, kako moralnu, tako i molitvenu.

   Više od toga je li franjevački provincijal svojim dolaskom na HDZ-ov mini-sabor održao svoje kninsko obećanje, više od toga je li njegova podrška stranci izdašne darovateljice bila moralna, molitvena ili – kako sam kaže – nikakva, mene zanima je li fra Tolić utažio svoju privatnu znatiželju da čuje »što političari promišljaju i kamo namjeravaju voditi Hrvatsku«. Je li razumio njihova promišljanja i je li shvatio kamo sve to vodi? Što naprimjer misli o pozivu Ante Sanadera, župana splitsko-dalmatinskog, da se za HDZ agitira po kafićima, na radnim mjestima (uključujući valjda i ona u »Kamenskom« i »Đakovštini«), te naposljetku i u – školama? Misli li fra Željko Tolić, onako posve privatno, da su i djeca u školama dužna pružati moralnu i molitvenu podršku HDZ-u? I očekuje li da svoj doprinos političkoj indoktrinaciji najmlađih daju i vjeroučitelji?

   Je li i franjevački provincijal, poput ostalih privatnih posjetitelja stranačkoga mini-sabora, aplaudirao toj kolosalnoj županderovoj župosti? Ili je, posve privatno, pomislio kako Sanadera treba poslati u školu da čitavu bilježnicu na uske i široke crte ispuni prepisivanjem rečenice vjerskoga sadržaja: »Volim te, teta Jadranka, više od prezimenjaka!«?