Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Ispis članka: Mini kviz: Čija će biti naša INA? - Novi List

NoviList.hr

Mini kviz: Čija će biti naša INA?

Trafika Predraga Lucića

28. prosinac 2016 20:15

Napisao: Predrag Lucić

Mini kviz: Čija će biti naša INA?

Nema nikakve dvojbe da će se Ina uskoro vratiti u vlasništvo Republike Hrvatske, pa ćete tako i vi – kao građanka ili građanin Lijepe Naftne – spremno preuzeti svoj djelić odgovornosti za budućnost te nacionalne kompanije.

Kako biste se spremno uhvatili u koštac s tim poslovnim izazovom i kako biste Inu ponovo osjetili svojom, potrebno je da obavite izvjesne pripreme. Stoga smo za početak pripremili mali kviz koji će vam pomoći da iz nedavne prošlosti naftnoga biznisa u Hrvatskoj izvučete pouke potrebne za dugo, sretno i uspješno upravljanje tvrtkom koja jamči energetsku suverenost i nezavisnost RH.

1. »Hrvatska je potencijalno neizmjerno bogata zemlja. Od Karlovca, odnosno južno od Save duž Dinarida pa sve do Sicilije proteže se bazen koji pripada tipu najbogatijih i najizdašnijih ležišta nafte, poput onoga na kojemu je Kuvajt.« Ovako je o naftonosnim zalihama u hrvatskom podzemlju i podmorju svojedobno govorio savjetnik direktora Sektora za razvoj u Ini:

a) Vanja Špiljak

b) Zoran Krilov

c) Ivan Vrdoljak

2. Neiskorištenih prirodnih bogatstava Hrvatske bio je svjestan i ministar financija koji je tvrdio kako bismo »plin mogli izvoziti, a sada ga uvozimo 40 posto«, kako i »struju možemo izvoziti, a uvozimo je 60 posto«, te zaključio: »Mi ne vidimo hrvatsko bogatstvo jer smo lijeni izvaditi ga.« Naravno, zapamtili ste da su to riječi:

a) Bože Prke

b) Slavka Linića

c) Borisa Lalovca

3. Kako se zvao predsjednik uprave Ine koji je definirao zakone poslovanja tvrtke za domaće potrošače, kazavši kako »Ina može proizvesti kvalitetnije gorivo, ali to čini samo za izvoz«, dok »na hrvatskom tržištu prodajemo nekvalitetno gorivo jer to nije protuzakonito«?

a) Petar Fleković

b) Davor Štern

c) Tomislav Dragičević

4. Kojem je ministru financija palo na um naprosto genijalno opravdanje za podizanje cijene benzina: »Nema razloga da benzin baš u Hrvatskoj bude najjeftiniji. Hoću reći, nismo slučajno predložili za benzinsko gorivo poskupljenje od 29 posto, za dizelsko 13 posto itd. Socijalno ugrožene skupine stanovništva time neće biti pogođene. Umirovljenici se u pravilu ne voze u automobilima koji gutaju puno benzina, a dio prijevoza bi se mogao s cesta preusmjeriti na željeznicu.«?

a) Mati Crkvencu

b) Borislavu Škegri

c) Ivanu Šukeru

5. Sjećate li se koji je premijer ostao zapamćen po rijetko viđenom stupnju empatije s pučanstvom, iskazanom u izrazu duboke sućuti: »Moja Vlada suosjeća s građanima Hrvatske koje teško pogađa rast cijena derivata nafte.«?

a) Zlatko Mateša

b) Ivica Račan

c) Ivo Sanader

6. A kako se zvao nekadašnji premijer koji je pučanstvu objasnio kako funkcionira trgovina naftom u ratnim okolnostima: »Međunarodna zajednica je konstantno inzistirala da se isključivo za potrebe sjetve isporuči Srbima jedna simbolična količina nafte. Nakon konzultacija u državnom vrhu odlučili smo učiniti jednu gestu koja je stvarno bila simbolična. Kad je buknula Oluja, mi smo Srbima ostali dužni oko 700.000 DEM od unaprijed plaćenih sredstava. Monstruozno je, dakle, tvrditi da je hrvatska nafta ubijala hrvatske vojnike.«?

a) Josip Manolić

b) Hrvoje Šarinić

c) Nikica Valentić

7. »Rekli smo da ćemo donijeti odluku koja će biti najbolja za branitelje. Napravljene su široke konzultacije i ovo je naša jednoglasna odluka.« Tim riječima je Jadranka Kosor ujesen 2008. predstavila odluku da se dionice Ine u vlasništvu Fonda hrvatskih branitelja prodaju MOL-u. Gospođa Kosor je tada obnašala dužnost:

a) potpredsjednice Vlade

b) ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

c) predsjednice Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja

8. »Moram vam reći jednu važnu činjenicu. Odluku o tome da se proda tih sedam posto dionica Ine donio je Upravni odbor Fonda u čijem pretežitom vlasništvu su hrvatski branitelji. Kad biste bili upućeni, znali biste da ja tada kao ministrica nisam glasala za tu odluku. Ja sam bila jedina članica Upravnog odbora koja nije poduprla tu odluku, to biste morali znati kad se već bavite istraživanjima u ulozi i istražitelja i egzekutora.« Kazala je to Jadranka Kosor, ali u rujnu 2011. kada je bila na dužnosti:

a) predsjednice Vlade RH

b) predsjednice HDZ-a

c) predsjednice Popravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja

9. I u nadolazećim danima i godinama imajte na umu staru maksimu: »Poskupljenje benzina jest udar na džep, ali restrukturiranje Ine ne možemo provesti bez da netko ne …« A sada dovršite tu korisnu misao jednoga od nestora naftnog biznisa u Hrvata:

a) potrpi

b) podrpi

c) potrpa

10. Dogodi li se i u budućnosti nekakva afera vezana uz Inu, znajte da u hrvatskom poslovnom i političkom životu vrijedi izreka: »Afere nisu bolest hrvatske države nego hrvatskog naroda.« Njezin autor je:

a) Ivo Sanader

b) Davorin Mlakar

c) Andrija Hebrang

U svakom slučaju, sretna vam nova Ina!

TOČNI ODGOVORI: 1. b) 2. b) 3. c) 4. a) 5. c) 6. b) 7. a), b) i c) 8. a) i b) 9. a) 10. c)