Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Ispis članka: O muffinima i ljudima - Novi List

NoviList.hr

O muffinima i ljudima

TVeater Davora Mandića

6. studeni 2016 10:52

Napisao: Davor Mandić

Nismo daleko od svijeta u kojem će netko zaključiti da treba distribuirati samo »opremu« tekstova, nadnaslove, naslove, podnaslove... Sa slikom. To je važno

O muffinima i ljudima

Svijet je postao muffin top Elaine Benes iz Seinfelda. Znate onu epizodu u kojoj Elaine mudro zaključi da svi bacaju donje dijelove muffina i jedu klobuke, pa stoga treba početi proizvoditi samo klobuke i zaraditi pare.
Čini se da je takvo postalo i novinarstvo.

Nismo daleko od svijeta u kojem će netko zaključiti da treba distribuirati samo »opremu« tekstova, nadnaslove, naslove, podnaslove... Sa slikom. To je važno.

Ako pogledamo televiziju, isto. Tzv. znanstveno-obrazovni program, emisije o životinjama konkretno. Nema majci da bismo više gledali, štajaznam, čopor lavova u njihovim svakodnevnim rutinama, pa čak ni ako je dio tih rutina adrenalinska akcija.

Ne, sve mora biti »NAJ«: »NAJsmrtonosnije životinje«, »NAJčudnije životinje«, »NAJdeblje životinje s opsesivno-kompulzivnim poremećajem«... Onaj naš jadni lav dobit će par minuta u takvoj emisiji samo ako je albino na tri noge i spreman je kod Bujanca vikati: »Za dom spremni!«

I nema da bi program mogao postojati kao nedajbože objektiviziran pogled na stvari, sve mora biti s »ja« u prvom planu. Ma funkcioniralo je to dok je postojao samo jedan »ja« u svijetu znanstveno-obrazovnog programa, pa je stari dobri Attenborough pričao s fokama i češkao tuljane.

On je bio differentia specifica, i baš zato je bio super. Ali to ne može biti svatko, jednostavno je: nije svatko Attenborough, a pitanje je i bi li u današnjem svijetu Attenborough mogao doći do izražaja, bi li dobio zasluženu pažnju s obzirom na to da šegrti pred kamerama više ne mogu otići ni na placu a da nemaju zadatak ispričati što osjećaju ispred tikvica po 15 kuna.

Jedini problem kod takvog pristupa je u tome što oni koji ga forsiraju očito nisu dovoljno naučili od muffina Elaine Benes. Po cijenu da izližemo sjajnu alegoriju za svijet koji nas okružuje, Elaine je vrlo brzo shvatila da proizvodnja klobuka nema smisla: ljudi i dalje žele samo klobuk, ali treba im i saznanje da je on nagrada. Trebaju moć, moć odbacivanja nepotrebnog donjeg dijela. Uskrati im to, i slobodno možeš zatvoriti butigu.