Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
17. siječnja 2019.
Ispis članka: Ljevica utopljena u općenitost - Novi List

NoviList.hr

Ljevica utopljena u općenitost

TVeater Davora Mandića

4. rujan 2016 08:43

Napisao: Davor Mandić

U cijeloj debati jedini trenutak u kojem je Hasanbegović bio na tankom ledu bio je trenutak konkretnosti oko produljenja mandata v. d.-u glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, a nakon Hasanbegovićevih tvrdnji da on nije nikada kadrovirao. Dakako da jest, i to puno više no što je Glavašević uspio pokazati

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Još je jedna vruća politička debata iza nas, no akteri su bili vezani uz područje kulture. Sučeljavanje Siniše Glavaševića kao mogućeg ministra kulture Narodne koalicije i tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića organizirao je 24 sata, suvereno vodio novinar Boris Rašeta, a prenosila i N1 televizija. Kao televizija koja pod vodstvom Tihomira Ladišića radi sve važniji informativni posao.

Što smo, i opet, naučili iz sučeljavanja dviju različitih ideoloških koncepcija? Sučeljavanja koje je dijelom moglo podsjetiti i na sraz Željke Markić i Sandija Blagonića ispred Miroslava Bage. Mogli smo naučiti da ideološka ljevica (sa svojim imanentnim pluralizmom mišljenja i uvažavanjem različitosti) ima temeljni problem u suočavanju s demagoškom ideološkom desnicom (kojoj su usta puna demokracije, a djela isključiva) utoliko što pokušava debatirati uopćeno.

Umjesto da se dohvati konkretnih točaka (ne)činjenja aktualnog tehničkog ministra kulture, a ima ih toliko da bismo cijelu novinu njima mogli ispuniti, Glavašević je došao s kolažem novinarskih isječaka i općim kvalifikacijama koje bi pobio i puno manje vješt demagog od Hasanbegovića.

U cijeloj debati jedini trenutak u kojem je Hasanbegović bio na tankom ledu bio je trenutak konkretnosti oko produljenja mandata v. d.-u glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, a nakon Hasanbegovićevih tvrdnji da on nije nikada kadrovirao. Dakako da jest, i to puno više no što je Glavašević uspio pokazati.

I umjesto da Glavašević pomete pod Hasanbegovićem po egzaktnim točkama – za što se imao vremena informirati uz stranačku logistiku kojom rapolaže – on se utapao u općenitostima, izgubivši se, primjerice, na vrlo jednostavnom pitanju o HAVC-u, pri čemu je upravo nečinjenje ključno. No za to se Glavašević trebao puno bolje pripremiti, a ne da na kraju ostaje gorak okus u ustima o dobrom tipu koji ispravno misli, ali nije konkretan.