Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Ispis članka: Kulturni dnevnik - Novi List

NoviList.hr

Kulturni dnevnik

TVeater Davora Mandića

5. srpanj 2015 21:45

Napisao: Davor Mandić

Kulturni dnevnik

Zamislite televizijsku emisiju koja bi išla od ponedjeljka do petka na Prvom programu, odmah poslije Dnevnika 3, koja bi nudila obilje informacija iz kulture, izvještaje, teme, intervjue, analize kritičara, javljanja dopisnika i suradnika iz zemlje i svijeta. U studiju bi se, recimo, izmjenjivali voditelji, a nakon niza dobrih i aktualnih priloga iz kulture, gotovo 20-minutna emisija završila bi intervjuom s aktualnom osobom iz kulture u trajanju od tri do pet minuta.

Takva emisija bi se s punim pravom, složit ćete se, mogla zvati Dnevnik iz kulture. Ali, naravno, zvuči utopijski, obzirom da je samo čudesna providnost zasad spasila to malo kulture na našem Prvom programu, iako valja biti pošten pa reći da je Treći program blagodat koju treba cijeniti i čuvati kao poslovičnu kap vode na dlanu.

No vidi vraga, pogledamo li preko plota, kod susjednih nam siromašnih Srba i eto navlas opisane emisije koja se, vidi vraga, zove Dnevnik iz kulture, ide iza kasnog Dnevnika već više od godinu dana i izgleda sjajno. Jest, mogli bismo reći da je kultura na HRT-u s Trećim programom ukupno kudikamo jača od RTS-ove, ali Dnevnikom na Prvom, pa još takvim, RTS nedostižno šije HRT u disciplini dnevna utrka na 400 metara. Zašto nedostižno? Zato što su resursi »kulturnog« HRT-a pred puknućem, u sadašnjoj organizaciji posla, i zato što je volja za jačom informativnom emisijom iz kulture prilično tiha, ako i postojeća.

Vijesti iz kulture skinute su s programa, pardon, stavljene na Četvrti, a priče o njihovom pojačavanju zamru kod sporadičnih izjava raznoraznih odgovornih, koji uporno prebacuju lopticu odgovornosti i smanjuju si ingerencije. Pola ure kulture tjedna su mozaična emisija, koja eto i dalje opstaje, nešto kao Đekna, pitanje je dokad će, a tu je još i Drugi format. Sve u svemu premalo za Prvi, pa i uz jaki Treći.

No ako treba i odustati od kulture na Prvom i sanjanju Kulturnog dnevnika na mjestu kojem takav sadržaj po prirodi stvari pripada, neka se malo pregaoci Trećeg navire kod susjeda. Možda shvate da na vrhu piramide kulturnog sadržaja na televiziji stoji dnevna informativna emisija visoke produkcije i širokog dosega.