Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. veljače 2019.
Ispis članka: Hrvatski karakter za početnike - Novi List

NoviList.hr

Hrvatski karakter za početnike

TVeater Davora Mandića

18. rujan 2011 16:07

Napisao: Davor Mandić

Sve je počelo prošle subote, kad je tzv. hrvatski derbi svih derbija, mitska borba Sjevera i Juga, Hajduka i Dinama, osvanuo po prvi put na Arena Sportu, koji je u mrtvoj trci pred nosom odnio HRT-u prava za prijenos Prve HNL...

Snimio Sergej DRECHSLER

Mogao bi čovjek reći da se u prošlih sedam dana dogodilo nekoliko povijesnih trenutaka za odnošaj sporta i televizije u našem sokaku. I ne mislim pritom na gostovanje Usaina Bolta, koji je donedavno mogao istrčati 9,85 na 100 metara noseći Tysona Gaya u zubima, a sad mu je draže partijanje na Jarunu. Ne, mislim opet na nogomet, s kojim je bilo uzbuđenja i na i izvan terena.

   Sve je počelo prošle subote, kad je tzv. hrvatski derbi svih derbija, mitska borba Sjevera i Juga, Hajduka i Dinama, osvanuo po prvi put na Arena Sportu, koji je u mrtvoj trci pred nosom odnio HRT-u prava za prijenos Prve HNL. Tekma se gledala kod susjeda s MAXtv-om i donijela je, osim još jedne nogometne kamilice, i nešto morske bolesti. Ekshumirana je naime stara narodna igra kamere s ramena, pa je svako malo onaj tko je pokušao razaznati kojeg se to igrača trenutno zumira morao do WC-a isprazniti pivo na krivi kraj. I vratiti se s dalekozorom, jer glavna je kamera bila postavljena na Mjesecu.

   Povijesna priča nastavlja se ukazanjem Željka Vele u nogometnom programu Nove TV. Tamo je ipak nogomet bio interesantniji od prijenosa jer je Vela profesionalno odradio Barceloninu lekciju iz nogometa Milanu. Rezultat je na kraju bio 2:2, ali on samo govori o nepredvidivosti nogometa i mogućnosti da na istom terenu zaigraju, štajaznam, Dinamo i Real Madrid, a da se prvi ne osramoti.

   Dolazimo tako i do treće priče, koja je još jednom pokazala što je to hrvatski karakter. Dakle Dinamo ugošćuje jednu od najvećih postava jednog od najvećih klubova svih vremena. I igra s njima. Kad se Ante nacrtao pred Casillasom i u nozi imao nevjerojatnih 1:0 pomislio sam da je jedino nevjerojatnije od toga HRT-ova maestralna režija prijenosa, s čak 28 odlično iskorištenih kamera. Pa da HRT ne može. Može, ali neće dok nema pravi motiv. A di ćeš boljeg motiva od potrebe za dokazivanjem pred bržim/boljim/jačim.

   Onako kako »Vatreni« remiziraju s malteškim konobarima a uspiju zgaziti Engleze, Dinamo izgubi od slovenskog drugoligaša a može namučiti Real, tako i HRT u potpunom rasulu napravi prijenos koji bi svaka TV-kuća potpisala.

   Šta ti je kompleks manje vrijednosti.