Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
16. listopada 2019.
Ispis članka: Zapadni Balkan nije bez šanse - Novi List

NoviList.hr

Zapadni Balkan nije bez šanse

Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

21. kolovoz 2017 17:28

Napisao: Zlatko Crnčec

Zna se da, ako su Hrvatska i Srbija u dobrim odnosima, nikakva ozbiljnija destabilizacija na području bivše Jugoslavije ne dolazi u obzir. U tom slučaju i problemi u i s BiH će se puno lakše rješavati

Zapadni Balkan nije bez šanse

Prošlotjedni istup bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića otvorio je novu frontu u odnosima te zemlje s Hrvatskom. Predsjednik SDA zaprijetio je svakojakim mjerama kojima namjerava otežati, ako ne i onemogućiti izgradnju Pelješkog mosta. Usto je nabrojio još niz problema koje po njegovom mišljenju opterećuju odnose dviju zemalja.

Sve u svemu, čini se da Hrvatska ima probleme sa svakim od susjeda s kojima je nekada živjela u zajedničkoj državi. Za većinu njih nije ni odgovorna jer su oni posljedica neraščišćenih odnosa još iz vremena bivše države, a ponajviše se odnose na razgraničenja nakon stjecanja neovisnosti. Kod određivanja granica između nekadašnjih republika nije se previše ulazilo u detalje jer se mislilo da će i komunizam i Jugoslavija trajati vječno, pa je ionakon svejedno kome je otišao koji otočić i koja republika kontrolira veći dio nekog zaljeva.

Međutim, nisu granice glavni problem za trajno normaliziranje odnosa između država nastalih iz bivše Jugoslavije. Puno je veća zapreka ono što se događalo u prvoj polovini devedesetih, a u nekim slučajevima relevantni su događaji iz Drugog svjetskog rata.

Ovo ponajviše opterećuje odnose između Hrvatske i Srbije. Vodstvu susjedne države, nažalost, naglasak na mračne strane NDH često služi tek kao politički malj kojem po potrebi lupaju po današnjoj Hrvatskoj kako bi poboljšali svoju poziciju u recentnim međususjedskim navlačenjima. U Beogradu, čini se, ne postoji ni najmanja volja da se kroz rasvjetljavanje nekih stvari iz prošlosti konačno postave kakvi-takvi zdravi temelji za buduću normalizaciju odnosa. Pa tako Aleksandar Vučić svakom prilikom ponavlja laži o 700.000 žrtava Jasenovca šireći i dalje mržnju među Srbima protiv susjeda Hrvata. Tu je i njegova opetovana izjava da se Oluja više nikada neće ponoviti.

Što se tiče BiH, jesenska presuda hrvatskoj šestorki, koja će vjerojatno biti drakonska kao i prvostupanjska, zasigurno će dodatno pogoršati međusobne odnose kako Hrvatske i BiH, tako i Hrvata i Bošnjaka unutar nje. Jačanjem turskog utjecaja u bivšoj Jugoslaviji, posebno u BiH, šef SDA Bakir Izetbegović iznenada se premetnuo u relativno važnog političkog igrača na području bivše Jugoslavije. Pa tako njegove recentne izjave o Polješkom mostu ne treba gledati samo kao sredstvo za unutarnju političku borbu u BiH, već i kao pokazivanje ojačanih mišića bošnjačke komponente u BiH.

Na sreću, odnosi sa Slovenijom, koliko god bili zategnuti, nemaju bilo kakvu pozadinu u nekakvom ratu koji bi slijedila međusobna optuživanja dviju strana. Pa je za očekivati da će trakavica oko Pirana konačno jednom biti riješena na obostrano zadovoljstvo. Morsku granicu potrebno je definirati i prema Crnoj Gori, što bi također moglo biti problematično jer postoje naznake da bi u dijelu spornih voda moglo biti nafte.

Svi ovi prijepori, posebno oni koji se odnose na povijesne sukobe, vjerojatno nikada neće biti riješeni. Nema šanse da će ikada Srbija i Hrvatska imati jednako stajalište kada je u pitanju akcija Oluja, njene posljedice, ali i uzroci. Stoga je jedini način da dvije zemlje imaju kakve-takve stabilne odnose, jest da se ove dvojbe na neki način jednostavno zamrznu, a da se suradnja otvori na onome što ne samo nije sporno, nego bi moglo biti korisno za obje zemlje. A zna se da ako su Hrvatska i Srbija u dobrim odnosima nikakva ozbiljnija destabilizacija na području bivše Jugoslavije ne dolazi u obzir. U tom slučaju i problemi u i s BiH će se puno lakše rješavati. A onda bi za takozvani Zapadni Balkan možda ipak moglo biti neke šanse.