Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
Ispis članka: ZLATKO CRNČEC Jakovčić i branitelji uzeli zakon u svoje ruke - Novi List

NoviList.hr

ZLATKO CRNČEC Jakovčić i branitelji uzeli zakon u svoje ruke

Putevi i stranputice

13. kolovoz 2018 21:40

Napisao: Zlatko Crnčec

Jakovčićev je istup teži od onog koji se ovih dana dogodio u Karlovcu iz jednostavnog razloga što je on zastupnik u europskim parlamentu i trebao bi se zauzimati za vladavinu zakona koja bi vrijedila i za one koje ljudski i politički prezire

Snimio Sergej DRECHSLER

Bilo bi zaista tužno da u 2018. godini, u zemlji članci EU-a odluku smije li netko održati koncert donose bilo politički šerifi gradova i županija, bilo predstavnici lokalnih braniteljskih udruga. S jedne strane imamo slučaj Thompsona kojem je ove godine prvo onemogućen, a potom ipak dozvoljen nastup u Kostreni.

A prije nekoliko dana oglasio se i aktualni europarlamentarac i nekadašnji istarski župan Ivan Jakovčić koji je Thompsonu na način primjeren članu općinskog komiteta iz tamo negdje 1985. poručio »nisi pjevao u Areni, Boga mi niti nećeš pjevati«.

Poslije je na Twiteru pokušao relativizirati tu svoju izjavu, da bi se u vikend-izdanju jednih dnevnih novina ipak suzdržao od uloge lokalnog moćnika i govorio samo o političkoj dimenziji Thompsona i njegovih pjesama. Odnosno konačno se sveo na ulogu koju bi trebali imati političari u demokratskoj državi.

Naravno, ostaju sve kontroverze koje se vuku oko Thompsona uključujući i onu zadnju vezanu za njegov koncert u Glini povodom Dana pobjede kada je Čavoglave započeo sa »Za dom«.

Nadležni je prekršajni sud dodao još jednu ciglu na hrvatski pravosudni kaos i odbacio policijsku prijavu. A stvar je u tome da ni jedna vlast u zadnjih 28 godina nije našla hrabrosti i zakonski regulirati uporabu ustaškog pozdrava.

Istina, nije to ni lako, ali ako se već netko prihvati posla vođenja države, onda bi ponekad trebalo naći hrabrosti i ići protiv struje. Dok se to ne dogodi, uvijek će se naći poneki lokalni vigilante koji će poželjeti uzeti pravdu u svoje ruke.

I na tome pokušati zaraditi kakav politički poenčić uoči nekakvih izbora na kojima se namjerava natjecati. Nešto što se zove pravna držav nimalo ga ne zanima. Jakovčićev je istup teži od onog koji se ovih dana dogodio u Karlovcu iz jednostavnog razloga što je on zastupnik u europskim parlamentu i trebao bi se zauzimati za vladavinu zakona koja bi vrijedila i za one koje ljudski i politički prezire.

Uostalom bio je svojevremeno osobno ministar u Vladi, a njegova stranka više puta dio vladajuće većine pa su mogli predložiti zakonsko uređenje ustaškog znakovlja i pozdrava.

S druge strane, do toga da Bajaga ne pjeva na Danima piva u Karlovcu dovelo je nezadovoljstvo nekih tamošnjih braniteljskih udruga koje su se prisjetile njegovog nastupa u Kninu 1993. godine, kada je taj grad bio pod srpskom okupacijom. Vjerojatno nikada nećemo doznati je li Bajaga tom prilikom s krajinskim bendom Minđušari otpjevao »Kreće armija najjača na svetu«, iako snimka tog koncerta vjerojatno negdje i postoji.

Ali ni to nije toliko bitno u ovom slučaju. Važnije je ovdje to da lokalni političari spuštaju glave čim se makar i neformalno oglasi nekakvoi lokalno braniteljsko društvance. Pa tko je tu na vlasti i tko donosi odluke.

A i oni koji su protiv Bajage u potpuno su šizofrenoj situaciji. Protiv su koncerta čovjeka koji pjeva nešto između roka i popa, a nikada, baš nikada nisu ustali protiv srpskih cajki čije su pjesme zadnjih godina zapljusnule Hrvatsku na razini koja je definitivno viša od predratne.

Prije nekoliko godina je jedna takva održala nekoliko koncerata u jednih diskoteci u dalmatinskom zaleđu na kojima je ukupno bilo sigurno više od desetak tisuća ljudi. Nije valjda da tamo ima toliko jugonostalgičara i Srba povratnika. Ili je istini puno bliža verzija da je tamo bilo i onih koji su protiv pjevača iz Srbije samo kada oni ne pjevaju narodnjake.