Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Ispis članka: TIHANA TOMIČIĆ Što će Crkva sad? - Novi List

NoviList.hr

TIHANA TOMIČIĆ Što će Crkva sad?

Uvodnik

27. lipanj 2019 17:04

Napisao: Tihana Tomičić

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Ova dvojica junaka baš se i nisu iskazala - htjeli bi upravljati s Pantovčaka, a nisu se udostojili doći na Pantovčak. Htjeli bi voditi državu, ali na proslavu Dana državnosti na Pantovčak nisu došli.

Malo su podbacili Miroslav Škoro i Zoran Milanović. Prestrašili su se jedne žene, Kolinde Grabar-Kitarović, i izbjegli doći na njen prijem, mada se slavio središnji državni praznik.U redu, nije tamo bila baš sva elita ove države, ovog puta nije bilo čak ni Bujanca, kao ni nekih lijevih vedeta koje su znale doći na fotografiranje i prošetati novu haljinu.

Ali ako su kandidati za predsjednika Republike, onda bi ipak trebali biti minimalno pristojni i doći na prijem, kakav će i sami organizirati iduće godine. Možda. A možda i nikad.

Nije to, dakle, baš bilo junački od dvojice alfa mužjaka, od kojih jedan igra na tako velike reforme da bi kao predsjednik trebao dobiti ovlasti iznad i Sabora i Vlade, dok je drugi krenuo u izbore samo sa sobom i svojim karakterom, što bi valjda isto trebalo govoriti o snazi, šarmu i političkim mišićima u jednom. No, oni nisu došli.

Oni će podcjenjivati funkciju Predsjednika, sve dok oni sami to ne postanu. Dotad je to nebitno, dotad je to samo kreveljenje i navijanje. No, čim oni uskoče, stvar će se poozbiljiti. Zanimljiv fenomen.

No, ono što je na Dan državnosti bilo svakako zanimlljivije od prijema na Pantovčaku i boje Kolindine haljine, jest obraćanje zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, koji je na misi za domovinu pozvao na - zajedništvo, a protiv nepotrebnih radikalizacija u društvu.

Iako je progovorio dosta široko, među ostalim i govoreći o tome da Hrvatska ima »bisere« koje ne smije rasipati, više je nego znakovita njegova bojazan od raskidanja zajedništva. A teško da se to odnosi na neki njegov strah od toga da bi se u društvu mogle posvađati ljevica i desnica, to ga nikad nije zabrinjavalo.

Mnogo se zabrinutiji čini zbog bitke unutar same desnice. Što će sad Crkva kad Jacques navija za Škoru, a Grdović za Kolindu Grabar-Kitarović?! Sukob među kandidatima na desnici uzima sve više maha.

Sad se već vode i bitke unutar Generalskog zbora, a znamo da je šef države ujedno i zapovjednik Oružanih snaga. Nije svejedno kako generali dišu. S treće strane, donedavni glavni tajnik HDZ-a Vaso Brkić gleda iz prikrajka i uživa u tome kako Plenkoviću i Kolindi padaju dionice nakon Škorine kandidature.

Da li stranku i opstruira, ne znamo. Je li crni labud, ne znamo. No, svakako je Škorina kandidatura, vrlo ozbiljno strukturirana, s porukama koje su jasno targerirane ka nezadovoljnoj desnici kojoj Andrej Plenković nije dovoljni »japa«, s pozadincima mračnih namjera kao što su Radeljić ili Bujanec, unijela ozbiljan nemir među konzervativno biračko tijelo, a i elite koje stoje iza takvih politika.

Kako će se sada ponijeti Bozanićevi pastiri sa oltara, za kojega će kandidata navijati?Jasno da se nadbiskup zabrinuo, kako i ne bi, te stoga pozvao na zajedništvo. Opasnost je velika, neće valjda brat na brata, brat na sestru, Kain na Abela, Škoro na Kolindu.

Nije čudo da je s oltara zavapio da se vjernici klone »pustih i nerealnih obećanja«.Znači li to i podršku Kolindi, nasuprot Škorinim najavama promjena Ustava, koje doduše ionako nikad ne bi mogle proći filter u Saboru jer bi mu za to trebala dvotrećinska koalicija, odnosno dogovor velike koalicije HDZ-a i SDP-a. Ili na koga se to odnosi?

Na Milanovića i ljevicu opet sigurno ne, jer on i nije u ovoj kampanji još iznio nikakva obećanja, vjerojatno se držeći onog svog starog poučka: ništa vam nismo obećali, pa vas ne možemo ni razočarati.No, u svakom slučaju, jasno je da je na desnici zavladala panika. Dva jaka kandidata, iznikla iz HDZ-a, na bazi programa HDZ-a i na najboljoj tradiciji tuđmanovštine, u izravnom srazu. Bože pomozi!