Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Ispis članka: TIHANA TOMIČIĆ "Rekonstrukcija" Kujundžića - Novi List

NoviList.hr

TIHANA TOMIČIĆ "Rekonstrukcija" Kujundžića

Komentar

23. kolovoz 2018 14:14

Napisao: Tihana Tomičić

Nažalost, takav Plenković ima u Vladi dosta ministara koji su skloni napraviti gafove samo zbog svojih izjava, a Kujundžić se samo nadovezuje na Nadu Murganić i slične bisere koje smo već ranije imali prilike vidjeti

Snimio Denis LOVROVIĆ

Već sam način na koji komunicira ministar zdravstva Milan Kujundžić trebao bi biti dovoljan razlog da ode. Činjenica da će sudski goniti saborske zastupnike koji su ujedno i liječnici, samo zato jer su argumentirali razloge zbog kojih traže njegovu smjenu, skandalozna je.

To bi značilo da svaki od zastupnika koji uzme riječ u sabornici i krene objašnjavati svoje razloge zašto smatra da kontroverzni ministar treba otići nakon slučaja Zaprešić, i svih drugih, može biti kažnjeno gonjen jer se služio normalnom političkom argumentacijom na mjestu koje je za to i predviđeno, a to je Sabor. To je doista nezapamćen pogled na demokratske procese. Čovjek je nesmjenjiv? A uz to, ne treba ni napominjati koliki je to pritisak na Hrvatsku liječničku komoru od koje jedan ministar traži da njegovim kolegama trajno oduzme licence za rad.

No, Kujundžić se malo preračunao. Ne traže njegovu smjenu samo pojedini zastupnici Mosta ili SDP-a, nego to traže svi zastupnici oporbe. Nakon dugo vremena ujedinili su se u jednom zahtjevu svi redom, od Petrova, preko Bernardića i Sinčića do Beljaka. Čak su se i SDP-ovci međusobno podržali i zbili redove. Kad je u pitanju Kujundžić, nitko nema nikakve dileme. A nema je ni javnost, u anketama od 70 do 80 posto građana misli da ministar zdravstva mora otići.

I nije to pitanje samo slučaja Zaprešić. Naravno da ministar nije izravno kriv za smrt mladog Mattea, nije vjerojatno kriva ni zaprešićka hitna pomoć koja radi s onim što ima. I afere o kojima pišu neki tjednici tek će trebati dokazivati, pa ni to (zasad) nije presudno. No, odlazak je nužan jer je ministar jako pomogao da ljudi izgube povjerenje u zdravstveni sustav, i tu samo novi početak s novim imenom može donekle pomoći.

A uz to, i ministar komunicira na nezapamćeno drzak način: novinarima spušta slušalicu, kolege tuži, na konferencijama za novinare gotovo pa se ceri u kamere. Ali nije to prvi put. Kujundžić je i ranije u Saboru na političke prozivke najčešće odgovarao ideološkim floskulama. Kad ga pitaju za sustav hitne ili stanje u bolnicama i listama čekanja, zastupnici najčešće dobiju odgovor da su nedovoljni domoljubi, pita ih se gdje su bili '91., i slično. Ako želiš ideološku svađu u sabornici, samo se obrati Kujundžiću, zabava je zagarantirana.

No, važnije pitanje jest zašto ga premijer Andrej Plenković toliko zdušno štiti? Kritike naziva hajkom, mada je prevladavajuća atmosfera opći odium prema njegovu ministru zdravstva.

Nakon »buga« u sustavu, logična pitanja o odgovornosti nadležnih su hajka? Nismo navikli na tako grube istupe premijera Plenkovića, koji obično svaku ruku mije, a svaki konflikt otupi svojim beskrajnim govorima o općim mjestima, relativizirajući do besvijesti svaki problem.

Nažalost, takav Plenković ima u Vladi dosta ministara koji su skloni napraviti gafove samo zbog svojih izjava, a Kujundžić se samo nadovezuje na Nadu Murganić i slične bisere koje smo već ranije imali prilike vidjeti.

Razmišlja li premijer možda napokon o rekonstrukciji Vlade, da si sam riješi sve probleme? Uostalom, rekonstrukcija je, čini se, potrebna iz zbog grozne situacije u »Uljaniku« i »3. maju.«