Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
24. veljače 2020.
Ispis članka: TIHANA TOMIČIĆ Hot stuff na Pantovčaku - Novi List

NoviList.hr

TIHANA TOMIČIĆ Hot stuff na Pantovčaku

Politika na trapezu

20. lipanj 2019 12:42

Napisao: Tihana Tomičić

A ako bismo se malo poigrali, pa recimo zamislili kako bi izgledalo da je rečenice koje je Milanović izgovorio na svom inauguracijskom predstavljanju javnosti, izgovorio netko drugi, kako bi to izgledalo? 

snimio Davor Kovačević

Milanovićeva kandidatura je poput nuklearnog udara. Atomski slijeva. Ako je slijeva. Mediji se dugo nisu pomamili za nečim tako kao kad su dobili njegovu konačnu potvrdu da ipak kreće u bitku za Pantovčak. Vruća roba, hot stuff. Naslovnice vrište. Analitičari analiziraju. Tu su već opet Macan i Puhovski, Smiljana Leinart i Ankica Mamić. Uzalud ideš na kavu u kafić ako nećeš razgovarati o tome može li Zoki pobijediti Kolindu. Top tema.

Pritom gotovo da uopće nije važno što je Milanović rekao. Tko će mu biti u stožeru, kakve cipele je obuo, je li na Ibleru još trajala sjednica Predsjedništva kad je on već sazvao svoj press... Infotainmenta koliko hoćeš. Kakva sezona kiselih krastavaca, kakvo ljeto! Radi se sve u šesnaest. Pa u politiku se vratila strast, ljubav, znatiželja, koga briga za poruke i političke programe. Kako će se Milanović postaviti prema SAD-u i Trumpu, kako prema Europskoj uniji, kako prema Njemačkoj, a kako prema Rusiji. Na koji način misli komunicirati s Vladom koja je HDZ-ova. Što misli o hrvatskoj fiskalnoj politici. Što će biti s Tri mora. Koga briga. Glavno da je tu. Ukazao se. Evo ga, deus ex machina. Baš ono što je rekao da ne želi biti. Ali ok, nije želio ni da ga se po ičemu pamti kao premijera, pa ipak se kandidirao sada za predsjednika. Ali, kome se fućka za sadržaj. Samo karizma.

A ako bismo se malo poigrali, pa recimo zamislili kako bi izgledalo da je rečenice koje je Milanović izgovorio na svom inauguracijskom predstavljanju javnosti, izgovorio netko drugi, kako bi to izgledalo? Je li nemoguće da onakav nepripremljen i kontradiktoran govor, bez ijedne nove poruke, izgovori Ivan Pernar. On bi sigurno mogao reći: »Imam suradnike u stožeru, vjerujem im, ali ne slijepo«. Nakon slučaja Palfi i raspada Živog zida to zvuči sasvim moguće. Javnost i mediji bi se naslađivali: gle cirkusanta Pernara kako priča gluposti.

Bi li možda Mislav Kolakušić mogao izgovoriti: »Nikad nisam rekao da sam pošten političar, sudite mi«. Doduše, on je tek postao političar nakon što je bio sudac, ali kako bi to izgledalo? Amater u politici, naivčina, papak, tako bi otprilike mogli izgledati komentari.

Ili Škoro. Da je Miroslav Škoro rekao: »Hrvatska je u povijesti, kada god je išla prema naprijed, išla samo kao moderna. Nije se plašila, bila je svjesna svoje tradicije, ali nije u njoj bila uronjena, nego je u njoj znala plivati«. Da je to rekao novoizmišljeni kandidat desnice, bilo bi vjerojatno ovako: gle njega, diže lovu preko ZAMP-a, a samo priča frazetine o »tradiciji koja pliva«, ako bude izabran, dogodit će se nova konzervativna revolucija, gotovi smo... Ne dirajte mi tradiciju.

I na kraju, Kolinda Grabar-Kitarović – da je rekla da ide po novi mandat jer želi znatiželjnu Hrvatsku, što bi joj se dogodilo? Znatiželjna Hrvatska, što je točno to? Ili da je u političkoj areni zbog – ljubavi. Omg, wtf, lol. »Cheersleadersica« bi još bila proglašena i malo bedastom, među ostalim. Ili ovo: ‘U mom timu ću biti samo ja. To zvuči malo egomanijački... Ali, moj karakter je nešto što nosim sa sobom. Sudite mi«. Raščetvorili bi je odreda svi, lijevi sektaši, Bujančevi radikali, HDZ-ovi crni labudi, seksisti, feministi. Ili da je, recimo, ničim izazvana, rekla da nije kandidat desnice i desnog centra, jednako kao što je i Milanović ničim izazvan prije dva dana rekao da nije kandidat ljevice, odričući se stranke koja mu je nakon tri godine otvorila vrata i ponovno ga katapultirala u političku orbitu. Plenković bi je ugurao u špajzu.

Ali evo, to je Zoki. On može sve. Njemu je sve unaprijed (i unatrag) oprošteno. Njegov šarm to sve riješi. Bit će predsjednik slučajne države, pa što. Važno da je uskrsnuo, ništa drugo on ne mora. Nešto kao kad Mišo Kovač dođe na pozornicu i digne mali prst.

Ostao je uvijek isti.