Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Ispis članka: Predsjedniče Josipoviću, očitujte se! - Novi List

NoviList.hr

Predsjedniče Josipoviću, očitujte se!

'Ladovina Ladislava Tomičića

4. ožujak 2012 08:30

Napisao: Ladislav Tomičić

Ostane li Ivo Josipović štur u odgovorima kao dosad - bit će to znak da na Pantovčaku nešto gadno smrdi, nešto što definitivno nije PravDa

Ivo Josipović / Foto Darko JELINEK

U novinarskim kuloarima slobodne i nezavisne nam države kruži pitalica: »Koja je jedina razlika između Milana Bandića i Ive Josipovića?« Odgovor: »Josipović je pobijedio na predsjedničkim izborima.« Iako se na prvu loptu to možda ne primijeti, sječivo ove šale oštro je kao žilet. Njome se želi sugerirati da aktualni predsjednik nije ništa moralniji političar od protukandidata kojeg je na izborima potukao do nogu. 

    Ništa bolje Josipović ne prolazi niti na najposjećenijem »mediju« u državi - Facebooku. Fotomontaže do jučer omiljenog hrvatskog političara cure kao da je netko otvorio slavinu lošeg PR-a, a predsjednik je na svakoj, baš na svakoj, prikazan kao negativac. 

    Počelo je s njegovom podrškom sporazumu ACTA, koja se mogla iščitati iz izjava o nužnosti daljnje zaštite autorskih prava. Međutim, napadi takozvanih Anonimaca na stranicu Ive Josipovića i prosvjedi održani u centru Zagreba bili su tek najava puno ozbiljnije priče. Iz predsjednikovog ormara ispalo je nešto što ozbiljno pretendira biti kostur kakav na Pantovčaku dugo nije viđen. Internet portal Index.hr iz pera novinara Ilka Ćimića objavio je ugovor koji je Hrvatsko društvo skladatelja 2004. godine potpisalo s Markom Vojkovićem, predsjednikovim kućnim prijateljem. S obzirom na to da je poznato kako je Josipović dugo bio najmoćniji čovjek u redovima HDS-a, a samim tim i ZAMP-a koji se bavi zaštitom autorskih prava, odnosno s obzirom na to da je bio jedan od glavnih zagovornika zakona koji je ZAMP-u omogućio milijunske prihode na ime autorskih prava, javnosti nije trebalo dugo da se zapita kakvog utjecaja je Josipović imao na sklapanje poslova ZAMP-a s tvrtkom njegovog kućnog prijatelja. 

      Josipović i Vojković nisu se u početku obazirali na ovu priču, ali iz dana u dan ona je bivala sve veća. Kulminacijom se smatrao nastup vlasnika Indexa Matije Babića u emisiji Aleksandra Stankovića, gdje je na predsjednikov, odnosno na račun njegovog prijatelja Vojkovića iznesen niz optužbi. Babić je i Vojkovića i Josipovića pozvao da ga tuže smatraju li da ih je oklevetao. Tužba do danas nije najavljena, niti, koliko znamo podnesena. Uslijedila je štura Josipovićeva obrana i Vojkovićev intervju u Poslovnom listu, ali priča time nije okončana. Naprotiv, u jučerašnjem broju tjednika Novosti iz pera novinara Nikole Bajte objavljena je prava bomba. Tvrtke predsjednikovog prijatelja Vojkovića samo u trogodišnjem periodu od 2008. do 2010. godine od Hrvatskog društva skladatelja uprihodile su 111,5 milijuna kuna. Novosti priču temelje na važećim financijskim izvješćima, a njihov novinar uvjerljivo obara osnovne teze šture Josipovićeve obrane, odnosno predsjednikov navod da nije bio upućen u ugovor koji je HDS/ZAMP 2004. godine sklopio s tvrtkom Marka Vojkovića. 

    – Iako Josipović od 2001. više nije bio glavni tajnik, on je ostao član predsjedništva HDS-a sve do ulaska u izbornu kampanju za predsjednika republike koncem 2009. Zanimljivo je da je u mandatu 2004. – 2008. godine zajedno s njime članica predsjedništva HDS-a bila i Sanda Vojković Smiljanić, također njegova bliska prijateljica, ali i sestra Marka Vojkovića. Vojković je u to vrijeme s HDS-om sklopio najunosniji od niza uzastopnih ugovora, navodi se u Novostima. Ivo Josipović bio je prisutan i na Skupštinama HDS-a, gdje su, uz ostalo, usvajani i financijski dokumenti. Nema sumnje, dakle, da je znao za poslove svog prijatelja s HDS-om, a ogromnu dobit, podvucimo još jednom, Vojkoviću je omogućio upravo zakon čiji je najgorljiviji zagovornik bio upravo predsjednik Josipović.   

    Da je ovakvo što objavljeno o Josipovićevom protukandidatu na izborima Milanu Bandiću - mediji bi ga dosad tri puta razapeli i skinuli s križa. U Josipovićevom slučaju ne može se ne zamijetiti da televizija o tome ne daje ništa, da dnevne novine o tome ne pišu, da su radio postaje nijeme kao jato riba. (Naš list uključio se s dva teksta o ovom slučaju, a obraz potpisanog autora garancija je da cenzure nije bilo.) U skandalima sklonim izdanjima EPH-a niti jednog jedinog slova. Tu dolazimo do drugog dijela priče. Vlasnik EPH-a Ninoslav Pavić poslovno je surađivao s Markom Vojkovićem, a u novinarskim krugovima uvriježeno je mišljenje da je Vojković spona između Pavića i Josipovića. Potpisani autor u tome vidi razlog šutnje EPH-ovih izdanja. U pitanju je nastavak sanaderizacije medija, ali ne mogu se baš svi mediji sanaderizirati. Od predsjednika Josipovića sad se očekuje da se iscrpno izjasni o svemu, jer priče koje su objavljene nisu niti šaljive niti bezazlene. Preporučujemo da to učini u emisiji Aleksandra Stankovića. Ostane li pak štur u odgovorima kao dosad - bit će to znak da na Pantovčaku nešto gadno smrdi, nešto što definitivno nije PravDa.