Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
29. siječnja 2020.
Ispis članka: INA: Skočio zeko pa viče hop - Novi List

NoviList.hr

INA: Skočio zeko pa viče hop

Pardon Sanje Modrić

21. siječanj 2017 18:37

Napisao: Sanja Modrić

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nema ni mjesec dana od Badnjaka i premijerove svečane objave da će Vlada otkupiti MOL-ov paket dionica Ine i vratiti kompaniju u hrvatske ruke, a sve već miriše na to da od Ine na kraju neće biti ništa. Istoga dana kad je javljeno da smo izgubili prvu arbitražu oko Ine, Plenković je očito olako dao obećanje koje je jako teško ispuniti. No, kako je netko pametan jednom rekao, izgovorene su riječi kao razbijeno jaje. Poslije ih više ne možeš pokrpati. Plenković i njegovi suradnici zato se danas koprcaju pred javnošću pokušavajući naći neki izlaz iz brzopletog obećanja koje se od starta klimavo temeljilo na nerazrađenim računicama i nasumičnim idejama.

Sada smo završili na tome da je Plenković osnovao Savjet za pregovore s MOL-om. To zvuči jako seriozno, iako spada u čistu političku estradu. Svi su članovi Savjeta, naime, ministri u Vladi, njih šest plus jedan državni tajnik, a Savjet će predvoditi premijer. Čemu ta akrobacija?
Osnivanje savjeta moglo bi imati smisla da su okupili ugledne naftaše, stručnjake za korporativno pravo i financijaše. Ali formirati Vladino savjetodavno tijelo od Vladinih ministara, za operaciju koja je u isključivoj nadležnosti te iste Vlade, to doista djeluje kao izmotavanje i bacanje prašine u oči. Doista, što će Plenkoviću Savjet kad svi njegovi članovi već sjede u njegovoj Vladi? Problem Ine stavio je na dnevni red predsjednik Vlade, na Vladi je da ga razriješi i donese konačne odluke. Pa zašto to naprosto ne učine? Što Plenković ima od toga što je sam sebe imenovao za predsjednika Vladinog Savjeta za Inu kad je on predsjednik Vlade, a u Savjetu će se sastajati isključivo sa svojim vlastitim ministrima. Hoće li svi oni postati neusporedivo pametniji sada kad su osnovali Savjet?

Zapletaj crijeva, malo je reći. A, brat bratu, ni sve drugo što je dosad izašlo iz Banskih dvora na temu nacionalizacije Ine ne izgleda ništa bolje. Rezolutno najavljena akcija već je potpuno razvodnjena. Ni Most, pa čak ni dio HDZ-a, ne podržavaju koncept s prodajom dijela HEP-a da bi se namaknuo novac za MOL-ov portfelj u Ini, koji je gurala Martina Dalić. Martine Dalić, protiv koje se vodi postupak za sukob interesa zbog muža koji sjedi u Upravi Ine, nema u Plenkovićevom ministarskom Savjetu za Inu. Ipak, premijer izjavljuje kako će potpredsjednica Vlade M. Dalić apsolutno i dalje sudjelovati u tom procesu. Zašto je onda nije stavio u Savjet?

Iz opozicije, kojoj se pridružio i Most, frcaju raznorazne ideje o rekroatizaciji Ine. Premijer kaže da nije čuo nijednu kvalitetniju nego što je ona Martine Dalić, ali sada već poziva sve koji vjeruju da znaju bolje, da mu slobodno predoče svoja razmišljanja i izračune. Reklo bi se da je oko Ine postao mekan, ali prije će biti da sam ne zna što će. Jaje je, međutim, razbijeno i više ga ne možeš zalijepiti.
Populista Pernara straža je jučer iznijela iz Sabora. Ali Plenkovićevo nepripremljeno i neproučeno izlijetanje s otkupom Ine populizam je po definiciji. Račun bez krčmara ide dotle da se do danas ne zna čak ni to želi li MOL uopće prodati Inu. A još manje pošto. Umrljani bjelanjkom i žumanjkom, zato se premijer i njegovi suradnici sada »studiozno« povlače na razervne položaje. Skočio hrabri zeko pa poslije viče hop.