Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Ispis članka: Za SDP je Komadina još gori nego Bernardić - Novi List

NoviList.hr

Za SDP je Komadina još gori nego Bernardić

Komentar Dražena Ciglenečkog

8. srpanj 2018 18:49

Napisao: Dražen Ciglenečki

Za SDP je Komadina još gori nego Bernardić

Godinu i pol dana nakon što je preuzeo SDP, Davor Bernardić nije za birače te stranke niti među deset najpozitivnijih hrvatskih političara?! Malo je vjerojatno da je agencija Promocija plus toliko loše odradila istraživanje koje je jučer objavljeno i da je stvarnost takva je na toj ljestvici Bernardić u top 5. A posve je isključeno da su anketari zabrljali u mjeri da nisu registrirali da je on za SDP-ovo biračko tijelo zapravo najveći pozitivac hrvatske politike, što bi i jedino bilo prirodno. Kad je lider neke snažne hrvatske stranke i drugoplasiran u ovakvoj anketi, to je podatak za temeljitu analize. Osim ako se eventualno na prvom mjestu nalazi predsjednik Republike potekao iz te stranke. Bernardić je, dakle, u velikim problemima, a s njim onda i SDP. I neće biti bolje. Imao je Bernardić na raspolaganju dosta vremena da se nametne kao važan politički čimbenik, nije u tome upio čak niti iz perspektive građana sklonih SDP-u, i iluzija je očekivati da će mu u idućem razdoblju to poći za rukom. Neće.

Ali, koliko god se to trenutačno čini nemogućim, ostanak Bernardića na čelu stranke nije za SDP najgora opcija. Odlučujući udarac za socijaldemokrate predstavljao bi odlazak Bernardića, a da ga zatim, u ulozi vršitelja dužnosti predsjednika, zamijeni Zlatko Komadina, potpredsjednik s najvećim brojem glasova na Konvenciji, i tu se zadrži cijelu godinu, što bi mu Statut dopustio. Sa svojom starokomunističkom retorikom i upitnim političkim kapacitetom, Komadina bi, za godinu dana, SDP mogao pretvoriti u trajno nerelevantnu stranku. Kako bi to on vratio birače SDP-u, čime? Samo je dva puta Komadina pokušao napraviti nešto ozbiljno u nacionalnoj politici. Jednom je, kad mu je valjda dosadilo biti župan, poželio obnašati ministarsku dužnost, ali je već poslije nekoliko mjeseci shvatio da to naprosto nije za njega. Drugi se put nije niti izborio za poziciju na kojoj bi propao, uvjerljivo je u srazu sa Zoranom Milanovićem izgubio izbore za predsjednika SDP-a. Izvukao je iz toga pouku, pa je, nakon što je Milanović u rujnu 2016. podnio ostavku, u vatru gurnuo Bernardića.

Ta se Komadinina procjena pokazala potpuno promašenom, što se, naravno, može zaključiti iz sadašnje kriza SDP-a. Da Komadinin vrijednosni sustav i nije beznadežno uronjen u vrijeme prije rušenja Berlinskog zida i da on puca od energije, ovo bi bio dovoljan razlog da ga SDP-ovci prekriže. Uvjeravao ih je da je Bernardić pravo rješenje, pogriješio i apsurdno bi bilo da Komadina uskoči umjesto njega i na dulji rok vodi SDP. U slučaju da Bernardić ipak posluša potpisnike pisma kojim ga se poziva da odstupi, najlogičnije bi bilo da se odmah raspišu izbori za novog predsjednika SDP-a. Nema nikakvog jamstva da bi to automatski potaknulo revitalizaciju stranke, ali bi bio korak u dobrom smjeru.