Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Ispis članka: DRAŽEN CIGLENEČKI Tuđman je "kriv" za neprocesuiranje ratnih zločina - Novi List

NoviList.hr

DRAŽEN CIGLENEČKI Tuđman je "kriv" za neprocesuiranje ratnih zločina

POLITIČKI SKALPEL

2. listopad 2018 21:35

Napisao: Dražen Ciglenečki

DRAŽEN CIGLENEČKI Tuđman je "kriv" za neprocesuiranje ratnih zločina

Poznato je da su Hrvatskoj u procesu mirne reintegracije Podunavlja nametnuti i neki teški uvjeti, primjerice poništavanje brojnih kaznenih prijava za ratne zločine. Bila je to, zajedno s abolicijom pobunjenih Srba, cijena vraćanja Podunavlja pod hrvatski suverenitet, ali Tuđman je ispravno procijenio da se ona mora platiti. Odluka da se za taj teritorij ne ratuje, spada u red najboljih koje je Tuđman donio.

Nitko iz HDZ-a tko kaže nešto kritično o Franji Tuđmanu, izrazi makar blagu skepsu prema nekom od njegovih političkih poteza, nema apsolutno nikakvu budućnost u toj stranci. I gotovo 20 godina nakon smrti, Tuđman je mjera svih stvari u HDZ-u. Njegov klut ličnosti u HDZ-u danas je čak snažniji nego devedesetih godina kad je, s vremena na vrijeme, ipak imao unutarstranačkih oponenata. Otkako je umro, izvorište legitimiteta svakog predsjednika HDZ-a je veličanje Tuđmana i inzistiranje na njegovoj nepogrešivosti. Bez toga nema ništa. U najosjetljivijim situacijama, lideri HDZ-a svoje odluke objašnjavaju na način da bi tako sigurno i Tuđman učinio. Čelni ljudi HDZ-a su, dakle, samo tumači mrtvog Tuđmana. Javljaju se među njima razlike u interpretaciji pojedinih Tuđmanovih politika, ali samog osnivača HDZ-a nikad se ne dovodi u pitanje, što je u skladu s očekivanjima članstva i birača. Tomislav Karamarko tvrdio je da je Tuđman bio desničarski radikal, Andrej Plenković ga ponešto drukčije shvaća, ali za obojicu on predstavlja najvažniji politički oslonac. Pritom predsjednici HDZ-a nastoje Tuđmana zaštititi od učinaka njegovih postupaka koji su u određenim trenucima nepopularni.

U subotu je, na skupu HDZ-ove Zajednice branitelja, to radio Plenković. Poznato je da su Hrvatskoj u procesu mirne reintegracije Podunavlja nametnuti i neki teški uvjeti, primjerice poništavanje brojnih kaznenih prijava za ratne zločine. Hrvatske vlasti su se s Jacquesom Kleinom, koji je od 1996. uime UN-a upravljao tim područjem, doslovno cjenkale koliko tih prijava smije ostati na snazi. Na kraju je dogovoreno da će samo 25 Srba biti procesuirano za ratne zločine u Vukovaru i Slavoniji. Tuđman je pristao ukinuti preostale kaznene prijave, kojih je ukupno bilo 1500.
O tome je prije desetak dana na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a iz prve ruke govorio Vladimir Šeks, aktivni sudionik ovih zbivanja. Bila je to, zajedno s abolicijom pobunjenih Srba, cijena vraćanja Podunavlja pod hrvatski suverenitet, ali Tuđman je ispravno procijenio da se ona mora platiti. Odluka da se za taj teritorij ne ratuje, spada u red najboljih koje je Tuđman donio. To misli i Plenković, koji je u subotu hvalio mirnu reintegraciju. Istaknuo je da je Tuđman napravio »strateški odabir«, da je opcija bila i vojna akcija poput Oluje i Bljeska, ali da bi u tom slučaju bilo puno žrtava, ugrožena bila regionalna stabilnost i da bi reagirala i međunarodna zajednica. Svjestan da u pobjedi treba biti velik i spriječiti daljnje ubijanje, rekao je Plenković, Tuđman je »prihvatio katalog mjera koji je u sebi sadržavala mirna reintegracija«. »On je imao sposobnost prepoznavanja što je za Hrvatsku dugoročno dobro«, naglasio je predsjednik Vlade. Jasno je bilo da cilja upravo na ono što je Šeks HDZ-ovcima ispričao tjedan dana ranije. Da, Tuđman je odustao od kaznenog progona dijela potencijalnih ratnih zločinaca, kako bi Hrvatsku teritorijalno zaokružio. Ali, Plenković se to ne usudi eksplicitno kazati. Premijer čini sve kako bi makar smanjio odaziv na prosvjed što ga je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zakazao za 13. listopada, a zbog neprocesuiranja ratnih zločina. U tom bi mu kontekstu najefektniji argument mogao biti da je upravo Tuđman najviše »kriv« ako po Vukovaru navodno hodaju srpski krvnici.

No, premda je to nedvosmisleno naznačio u obraćanju HDZ-ovim braniteljima, prikočio je i zatim izjavio da je Tuđman htio pomirbu, ali da u procesu mirne reintegracije nije bilo oprosta za ratne zločine. Plenković razumije da Tuđman nije imao pravog izbora, da je u danim okolnostima izvukao za Hrvatsku najbolje što je mogao, ali zna i da mu je kao predsjedniku HDZ-a dužnost štititi Tuđmana od njega samog. Na javnoj sceni je danas pregršt ljudi, uključujući i Penavu, koji nisu u stanju pojmiti značenje mirne reintegracije Podunavlja i obveze koje je Tuđman prethodno ispunio. Zato Plenković namjerno ostaje nedorečen u kampanji protiv okupljanja u Vukovaru, iako ga smatra ozbiljnom prijetnjom za Vladu. Računa da će to ipak nekako pregrmjeti, a Tuđmanom će se morati koristiti dok god vodi HDZ.