Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
17. veljače 2019.
Ispis članka: DRAŽEN CIGLENEČKI Plenkovićev HDZ potonuo je ispod razine Staljina - Novi List

NoviList.hr

DRAŽEN CIGLENEČKI Plenkovićev HDZ potonuo je ispod razine Staljina

POLITIČKI SKALPEL

4. rujan 2018 19:23

Napisao: Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Čak je i Staljin nastojao da njegove brutalne eliminacije protivnika u boljševičkoj stranci imaju određenu pravnu formu. Procesi kojih su žrtve, između ostalih, bili Grigorij Zinovjev i Nikolaj Buharin bili su, naravno, čista farsa, optužnice upravo čudovišne, ali oni su barem znali što za što ih se tereti i nije im se sudilo u odsustvu. Darko Milinović nije imao tu privilegiju. Izbačen je iz HDZ-a, a prethodno mu nitko nije rekao što je točno skrivio i Visoki časni sud uopće ga nije pozvao na sjednicu na kojoj se odlučivalo o njegovoj sudbini u stranci. U tom smislu, koliko se god to činilo nemogućim i apsurdnim, nije pretjerano ustvrditi da je HDZ Andreja Plenkovića potonuo ispod razine nemilosrdnog sovjetskog diktatora.
Milinović je prošli tjedan najavio da sa stotinjak ličkih HDZ-ovaca stiže u stranačko sjedište, kako bi im se objasnilo zašto su odgođeni izbori u Gospiću. Da Plenković nije smatrao da je to samo po sebi nedopustivo pokazuje činjenica da je odabrao trojicu ljudi koji su se trebali susresti s tim članovima. Na kraju do sastanka nije došlo, jer Ličani su inzistirali da svi budu prisutni dok je Plenkovićev odbor za doček htio razgovarati samo s njihovim izaslanstvom. Onda su Milinović i njegova pratnja još malo klicali Franji Tuđmanu i potom se zaputili kući. Tko zna što im se sve tih nekoliko sati vrzmalo u glavi, ali nikog nisu vrijeđali niti su tražili bilo čiju ostavke. Unatoč tome, Plenković je post festum ovu Milinovićevu akciju proglasio najtežom povredom članske obaveze i pokrenuo protiv njega stegovni postupak. Milinović je predan Visokom časnom sudu.

Postoji dokument, naziva se Postupovnik, koji detaljno razrađuje rad HDZ-ovih časnih sudova, a u njemu se još navodi da se u situacijama koje ipak nisu regulirane primjenjuju načela Zakona o kaznenom postupku. Riječ bi, dakle, trebala biti o ozbiljnom sudskom postupku, kakvom su u vrijeme Ive Sanadera bili podvrgnuti, recimo, Ivić Pašalić i Pavo Gagulić, a u mandatu Tomislava Karamarka bivša premijerka Jadranka Kosor. Postupovnik strogo propisuje da je predsjednik časnog dužan upoznati optuženog s njegovim pravima i pisanim putem ga pozvati na suđenje na kojem on može imati i branitelja, nužno člana HDZ-a. Iako bi svi HDZ-ovci morali imati na dlaku jednaka prava, nekako bi se očekivalo da se još skrupuloznije postupa prema onima koji su obnašali važne državne i stranačke dužnosti. Ali, Milinovića, do jučer član Predsjedništva, koji je u prošlosti bio i potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika HDZ-a, Visoki časni sud isključio je potpuno kršeći Postupovnik. Jasno je da to nisu napravili na svoju ruku, Andrej Plenković i Gordan Jandroković jednostavno su im rekli »ma, bacajte to van, kakvi postupovnici«.

No, javnom sramoćenju bili su jučer izloženi Davor Miličević, predsjednik Visokog časnog suda, i članica Marija Vučković. Njihov nastup pred novinarima, nakon što su isključili Milinovića, dosad je možda i najniža točka Plenkovićevog HDZ-a. To dvoje nesretnika nije bilo u stanju u tri rečenice suvislo obrazložiti zašto su tako odlučili. Stoga možemo samo nagađati što je Plenkoviću najviše zasmetalo kod Milinovića, skandiranje Tuđmanu, a ne njemu ili nešto drugo. Vrhunac spomenutih izjava bila je, međutim, tvrdnja Marije Vučković da Milinovića nisu zvali na sjednicu Visokog časnog suda jer su raspolagali s jakim dokazima protiv njega. Ta je osoba fakultetski obrazovana i državna je tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, a svejedno misli da je pravedno suđenje moguće i kad optuženi ne dobije priliku da se brani i pokuša oboriti dokaze što su ih pripremili tužitelji. Pa, dobro, gdje je Plenković samo pronašao sve te ljude kojima je nakrcao državnu adminstraciju. Nevjerojatno! Što je, pak, s petero preostalih časnih sudaca? Imaju li i oni, poput Davora Miličevića i Marije Vučković, ovakve nakaradne stavove o pravu i pravdi ili su naprosto vojnici HDZ-a spremni učiniti apsolutno sve što Vođa od njih zahtijeva? Premda u konačnici dođe na isto, zanimljivo bi bilo to znati.
I tako, Milinovića je HDZ osudio zanemarujući sve pravne standarde uljuđenog svijeta, a istovremeno je na zagrebačkom Županijskom sudu jedan od ključnih svjedoka promijenio iskaz protiv Božidara Kalmete. Ponedjeljak je bio sjajan dan za Plenkovića. Ali, katastrofalan za Hrvatsku.