Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Ispis članka: DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković pogađa bilo birača HDZ-a više nego Penava - Novi List

NoviList.hr

DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković pogađa bilo birača HDZ-a više nego Penava

Komentar

20. siječanj 2019 12:43

Napisao: Dražen Ciglenečki

»Prvo vlast, a zatim sve ostalo«, godinama je temeljna misao u HDZ-u. Jednak stav dijele i njihovi birači. Kad bi se oni izjašnjavali jesu li za to da se HDZ pomoću Pupovca održava na vlasti ili da raskine s tim četnikom i prijeđu u opoziciju, rezultat ovakvog referenduma išao bi, ne treba sumnjati, uvjerljivo u prilog predsjednika SDSS-a

Snimio Darko JELINEK

Za veliku većinu birača HDZ-a, Milorad Pupovac je eksponent velikosrpske politike u Hrvatskoj. Vjerojatno ne postoji političar kojeg simpatizeri HDZ-a mrze strastvenije nego predsjednika SDSS-a. Stoga gradonačelnik Vukovara Ivan Penava javnim istupima protiv Pupovca u potpunosti pogađa bilo biračkog tijela svoje stranke.

S druge strane, Pupovac je među glavnim koalicijskim partnerima premijera Andreja Plenkovića. Implicira li to onda da je Plenković u raskoraku s biračima HDZ-a? Ma, kakvi. S priličnom sigurnošću možemo procijeniti da Plenković suradnjom s Pupovcem pogađa njihovo bilo i više nego Penava.

Martina Dalić se u knjižici o propasti Agrokora prisjetila kako ju je Branko Bačić, tada još glavni tajnik HDZ-a, u jednom razgovoru upozorio da »vlast nema cijenu«. U političkoj filozofiji HDZ-ovog dužnosnika nema apsolutno ničega što bi se moglo pretpostaviti vlasti.

»Prvo vlast, a zatim sve ostalo«, godinama je temeljna misao u HDZ-u. Jednak stav dijele i njihovi birači. Kad bi se oni izjašnjavali jesu li za to da se HDZ pomoću Pupovca održava na vlasti ili da raskine s tim četnikom i prijeđu u opoziciju, rezultat ovakvog referenduma išao bi, ne treba sumnjati, uvjerljivo u prilog predsjednika SDSS-a.

Penava je, prema vlastitom priznanju, politički neiskusan i to jednostavno ne shvaća. Plenković je u HDZ-u kraće nego vukovarski gradonačelnik, ali puno bolje razumije prioritete birača na koje se moraju oslanjati.

Plenkoviću je sličan bio Tomislav Karamarko, koji se predstavljao kao tvrdi hrvatski nacionalist. U proljeće 2012. Karamarko se natjecao za predsjednika stranke i na skupu u Karlovcu, dok mu se zdesna smiješio Gordan Jandroković, rekao je da je »koalicija sa SDSS-om bila ponižavajuća za HDZ«.

Ovom je tezom stekao možda presudnu naklonost članstva. Ali, nakon rušenja premijera Tihomira Oreškovića, kad je u lipnju 2016. pokušavao formirati novu parlamentarnu većinu, Karamarko je molio i Pupovca da mu pomogne.

Da je predsjednik SDSS-a pristao sudjelovati u tom preslagivanju, vojska HDZ-ovih sljedbenika, tih dana uznemirena mogućnošću gubitka vlasti, Karamarka bi na rukama nosila. Penava se u HDZ-u afirmirao baš u Karamarkovom mandatu, ali ništa nije naučio od njega.

Čovjek, čini se, misli da bi birači HDZ-a, koji ga sada tapšaju po ramenu zato što napada Pupovca kao najgoreg neprijatelja Hrvatske, pozdravili razlaz sa SDSS-om koji bi stranku potencijalno odveo u oporbu. Ako je u pitanju vlast, dobri su i velikosrbi, odlični štoviše.

To, međutim, ne znači da u HDZ-u ne mogu, sasvim normalno, egzistirati i Penava i Plenković, progonitelj navodnih velikosrba i njihov politički saveznik. U krivu je predsjednik SDP-a Davor Bernardić kad tvrdi da se Plenković mora odlučiti između Penave i Pupovca. Zašto bi, premijeru su obojica vrlo korisni. Penava, pak, povremeno, istina, provocira, ali Plenkovića ne osporava.