Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Ispis članka: DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković ne može pomoći Pupovcu - Novi List

NoviList.hr

DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković ne može pomoći Pupovcu

Komentar

30. rujan 2018 17:14

Napisao: Dražen Ciglenečki

Trenutno Vlada Andreja Plenkovića ovisi o tri glasa SDSS-a, a Pupovca ipak, eto, gađaju limunima i na glasu je kao najveći neprijatelj Hrvatske. Plenković, kojeg je Pupovac bio spreman platiti suhim zlatom, očito mu ne može pomoći.

Foto Darko JELINEK

Vlado Gotovac bio je komunistički disident, politički zatvorenik i hrvatski nacionalist. Ali, nije hvalio Franju Tuđmana i to je jednom satniku HV-a bilo sasvim dovoljno da mu poželi razbiti glavu.

Napao ga je vojnim opasačem u lipnju 1997. godine, dok je Gotovac u Puli držao predizborni govor. Bio je to zaista težak incident, debelo je nadmašivao sve neugodnosti na koje mora ukalkulirati svatko tko se odluči baviti politikom.

Da je dotični na Gotovca bacio rajčicu ili neki drugi prehrambeni artikl, njemu to, naravno, ne bi bilo drago, ali vjerojatno ne bi od toga pravio posebnu dramu. Gotovac nije smatrao da bi političari trebali biti zaštićena vrsta.

Današnji hrvatski političari su svileni, stalno se na nešto žale. Milorad Pupovac je, recimo, u politici dulje od četvrt stoljeća i za očekivati bi bilo da se navikao na neke stvari. No, svejedno je u petak alarmirao javnost zato što ga je netko na zagrebačkoj tržnici Dolac pogodio komadima hrane.

Kao da je bio na meti višecijevnog raketnog bacača. Politička klasa se odmah identificirala s Pupovcem, i oni koji ga podržavaju i oni koji ga preziru najoštrije su osudili mučki napad na predsjednika SDSS-a i zatražili da se počinitelja »primjereno kazni«. Što bi to bilo primjereno, pet, deset, 20 godina zatvora? Ma, dajte, molim vas.

Nije se Pupovcu u ovom slučaju dogodilo nešto pogibeljno. Netko tko se ne slaže s političkim stavovima  HDZ-ovog koalicijskog partnera zavitlao je prema njemu limun ili što već. Stradali su pritom Pupovčev kaput i njegov ponos. Cijena je to ulaska u političku arenu, ništa više.

Činjenica je da Pupovcu uopće nije lako, zbog konsekventnog zastupanja interesa srpske nacionalne manjine izložen je u javnom prostoru užasnoj mržnji. I to predstavlja ozbiljan problem, svjedoči o nezdravoj atmosferi u hrvatskom društvu.

Međutim, epizodu s Dolca ne može se tretirati kao nekakav stravičan oblik manifestiranja mržnje prema Pupovcu. Puno gore on doživljava u Saboru, povremeno i u istupima političkih saveznika.

Sve to skupa, pak, može poljuljati Pupovčevu procjenu da mu je bolje s HDZ-om nego sa SDP-om. Ključni čovjek SDSS-a uvijek je više volio koalirati s HDZ-om nego sa strankom s kojom je ideološki blizak.

Ne samo zato što mu SDP odbija priznati monopol na reprezentiranje srpske nacionalne manjine,  s obzirom da njezini pripadnici u velikom broju glasuju za socijaldemokrate. Pupovac se uz SDP osjećao nesigurno, jer je to impliciralo da je za HDZ u statusu političkog protivnika, a poznato je da oni u konfrontaciji nisu nimalo suptilni, idu đonom i ispod pojasa.

Kad je bio dio HDZ-ovih parlamentarnih većina, Pupovac je mogao računati na određenu razinu njihove zaštite, dok ga SDP u pravilu nije dirao.

No, trenutno Vlada Andreja Plenkovića ovisi o tri glasa SDSS-a, a Pupovca ipak, eto, gađaju limunima i na glasu je kao najveći neprijatelj Hrvatske. Plenković, kojeg je Pupovac bio spreman platiti suhim zlatom, očito mu ne može pomoći.