Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Ispis članka: DRAŽEN CIGLENEČKI HDZ ne može imati komotniju većinu od ove - Novi List

NoviList.hr

DRAŽEN CIGLENEČKI HDZ ne može imati komotniju većinu od ove

Komentar

9. rujan 2018 13:59

Napisao: Dražen Ciglenečki

DRAŽEN CIGLENEČKI HDZ ne može imati komotniju većinu od ove

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nije sasvim u pravu kad tvrdi da je za funkcioniranje Plenkovićeve vlade nevažno podržava li je u Saboru 77 ili 76 zastupnika. Branko Bačić, šef Kluba HDZ-a, čija je zadaća osiguravati kvorum u parlamentu, zna da mu u uvjetima tijesne većine svaki zastupnik dobro dođe. Zbog toga je odluka Darka Milinovića, na kojeg Bačić možda ne bi mogao računati baš u svakoj prigodi, da se još neće vratiti u Sabor odlična vijest za HDZ. Ali, Jandroković je pogodio bit, situacija se za HDZ ne bi pogoršala sve kad bi i većina koja podržava Vladu spala na samo 76 zastupnika. I s tom minimalnom većinom mogli bi bez naročitih problema izgurati do kraja mandata. U takvim okolnostima nema, naravno, ni govora o nekakvim velikim društvenim zahvatima. Premijer Andrej Plenković je, međutim, dosad pokazao da je ionako političar status quoa, a ne reformator, pa je malo vjerojatno da bi on bio spreman inicirati neke ozbiljnije promjene u Hrvatskoj i u slučaju da mu Vlada uživa povjerenje čak dvije trećine zastupnika.

Ipak, neki HDZ-ovi dužnosnici, među njima nije Jandroković, već dulje nagovaraju Plenkovića na opciju prijevremenih izbora. Argumenti su im naizgled logični, postojeća je većina u Saboru tanka i heterogena, SDP je danas vrlo slab, ali se s vremenom možda oporavi, a na izborima najesen HDZ bi premoćno pobijedio i formirao Vladu koja bi imala još četiri godine. Slično je u travnju 2017. razmišljala britanska premijerka Theresa May, ohrabrena anketama koje su izrazito favorizirale njezinu konzervativnu stranku. Odlučila se tada za prijevremene izbore, ali je na njima jedva sačuvala vlast i to zahvaljujući podršci sjevernoirskih nacionalista. Premda su torijevci skupili preko dva milijuna glasova više nego na redovnim izborima u svibnju 2015. Izbori su, dakle, uvijek riskantan posao. Stoga im oprezni Plenković nije sklon na polovici mandata.

Možda i zato što je svjestan da HDZ teško može do komotnije većine od aktualne. Rejting HDZ-a je u anketama 27, 28 posto. Lako je moguće da bi, iako je ova Vlada možda i najgora u hrvatskoj povijesti, da se sutra održavaju izbori dobili otprilike standardnu trećinu glasova, recimo 36 posto kao 2016. No, i s takvim bi rezultatom bili daleko i od 76 zastupničkih mjesta potrebnih za osnivanje Vlade, a kamoli da bi im bilo lagodnije upravljati državom nego sada. Odnosi na hrvatskoj političkoj sceni nisu nimalo obećavajući za HDZ, njihova značajna anketna prednost prema SDP-u stvara lažnu sliku snage Plenkovićeve stranke. HDZ sam, pa niti uz asistenciju isključivo zastupnika nacionalnih manjina, ne može imati većinu u Saboru, pogotovo ne široku, a eventualni budući partneri bili bi im neusporedivo zahtjevniji od Tomislava Sauche, Branimira Glavaša, Gorana Dodiga, Ivice Mišića... I čemu onda ići na prijevremene izbore? Imalo bi to smisla jedino uz prethodni dogovor sa SDP-om o koaliciji.