Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4n
Sutra: 10° 10° 4n
15. prosinca 2019.
Ispis članka: DRAŽEN CIGLENEČKI Bernardić se pretvara u vođu kulta s kojim sljedbenici odlaze u smrt - Novi List

NoviList.hr

DRAŽEN CIGLENEČKI Bernardić se pretvara u vođu kulta s kojim sljedbenici odlaze u smrt

POLITIČKI SKALPEL

27. studeni 2018 21:01

Napisao: Dražen Ciglenečki

Foto: Darko JELINEK

Više je razloga zašto je HDZ tako uspješna stranka. Neke okolnosti su im naprosto išle na ruku, a na druge su sami utjecali. Sigurno je, primjerice, da HDZ ne bi tako dugo uživao podršku više od trećine birača da nije bilo rata, da je samostalna Hrvatska kojim slučajem, poput Slovačke ili Estonije, nastala kao plod političkog dogovora.
U Domovinskom ratu su korijeni bespogovorne lojalnosti HDZ-ovog biračkog tijela, jer toj se stranci pripisuju zasluge za obranu i oslobođenje zemlje. HDZ sa svoje strane neprestano podsjeća svoje pristaše da je to baš tako bilo, na svake izbore idu s parolom da su slomili srpske agresore. Ali, unatoč tome HDZ, s vremena na vrijeme, zapadne u ozbiljnu krizu. I tada dolazi do izražaja još nešto zbog čega HDZ, iako se zapravo konstantno pokazuju kao vrlo loši upravljači državom, nije izgubio previše političke snage.

HDZ-ovci ne trpe predsjednika koji nije u stanju isporučiti, pod čijem je vodstvom stranka sišla s vlasti ili se procjenjuje da je se s njim ne mogu dočepati. U takvim situacijama lideru HDZ-a ništa ne vrijedi ako je možda prethodno bio omiljen među članstvom, ako mu se na skupovima oduševljeno klicalo. Ubrzo je on stvar prošlosti, nema tu nikakve sentimentalnosti.
Slično je s trenerima velikih nogometnih klubova koji, nakon niz osvojenih trofeja, zaredaju s nekoliko poraza. Tomislav Karamarko se volio hvaliti da je na pet izbora pobijedio SDP, dva puta za Europski parlament, te po jednom za predsjednika Republike, Sabor te na lokalnim izborima.
No, kad je u lipnju 2016. priznao da mu je propao projekt preslagivanja, da ne može ispuniti obećanje da će osigurati HDZ-u novu parlamentarnu većinu, njegovi su ga suradnici natjerali da odstupi s dužnosti predsjednika stranke. Povukao se potpuno osramoćen, za tjedan dana ga više nisu ni pozdravljali na ulici. HDZ se, pak, okrenuo Andreju Plenkoviću i već četiri mjeseca kasnije opet su bili u sedlu, na vlasti. Brutalno eliminiranje neuspješnih vođa kao poderanih čarapa, naravno, nije nimalo simpatično, ali je za HDZ to efikasno sredstvo.

Važno se ovog prisjetiti dok svjedočimo kako u SDP-u (ne) rješavaju problem Davora Bernardića. Agonija te stranke danas je već u fazi kad se u javnosti čak ne odbacuje mogućnost da ona ide svom kraju, relevantne ankete poražavajuće su za SDP, ali Bernardić svejedno opstaje. Ima, istina, puno SDP-ovaca koji smatraju da predsjednika treba smijeniti. Prije godinu dana to je kategorično tvrdio samo Peđa Grbin, ali sada su brojni socijaldemokrati uvjereni da čovjek s kojim se dogodilo propadanje SDP-a ne može vratiti stranci nekadašnji sjaj i ponovno je učiniti ravnopravnim političkim protivnikom HDZ-u.
Pa ipak, Bernardić je još tu i uopće nije isključeno da će se na čelu SDP-a, kakvi god bili rezultati anketa, održati sve do europskih izbora, koji su u svibnju 2019. Objašnjenje za to je jednostavno, Bernardića i dalje podržava dio SDP-a, ali je nemoguće to razumijeti. Zašto, pobogu, Romana Jerković ili Zlatko Komadina ili Predrag Matić ili Boris Lalovac uporno ignoriraju sve što se zbiva sa SDP-om i pomažu Bernardiću u nastojanju da ostane predsjednik stranke? Kao da je riječ o nekom kultu čiji pripadnici, bježeći od stvarnosti okrutnog svijeta, zajedno s vođom spremno odlaze u smrt.

Bernardić sve više funkcionira kao fanatični Jim Jones, a spomenuti SDP-ovci kao sljedbenici sekte Hram naroda koji su 1978. u Gvajani izvršili masovno samoubojstvo. Nisu ni Komadina ni Matić glupi, pa da misle da slijedi nevjerojatan preokret u sklopu kojeg Bernardić, otkrivajući svoj dosad zatomljeni politički talent, vodi SDP u trijumf na izborima za Europski parlament, a zatim i 2020. u Banske dvore. Svjesni su oni itekako da je ovakav scenarij iluzija. Dakle, ne radi se tu o tome da Bernardić kupuje njihovu potporu jamčeći im da će zauzvrat biti ministri, direktori javnih poduzeća, veleposlanici...
Neće Bernardić biti u poziciji da raspolaže s tim resursima. A oni ga ipak ne napuštaju, umjesto da ga makar zamole, da ne budu baš bezosjećajni kao HDZ-ovci, da se povuče i tako eventualno spasi SDP. Jedino je stoga racionalno objašnjenje da su, skupa s Bernardićem, sasvim potonuli u fatalizam i odabrali političku smrt.