Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
Ispis članka: Plenkovićev mozak - Novi List

NoviList.hr

Plenkovićev mozak

Komentar Branka Mijća

14. svibanj 2018 11:00

Napisao: Branko Mijić

Neprincipijelnost se i političko kalkuliranje sada poput bumeranga vratilo Plenkoviću, jer je HDZ upravo on uvalio u talačku krizu braneći neobranjivo, političku sudbinu Martine Dalić. Štoviše, predsjednik HDZ-a otvoreno je izložio i založio sebe stavši iza Dalićke koja je, makar zbog zapovjedne odgovornosti, morala otići u trenutku kada je odlazio Ante Ramljak.

arhiva NL

Ne znamo je li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svojoj molitvi u Fatimi u svojim mislima bila i s Andrejem Plenkovićem i Martinom Dalić, ali trebala je.

Premijeru i potpredsjednici Vlade samo Nebo može pomoći, pogotovo Martini Dalić koja je postala pretežak teret vladanju HDZ-a i tankoj koalicijskoj većini. »Stranka ne smije biti talac političke sudbine ni jednog svoga člana«, istupio je hrabro prije dvije godine na Saboru HDZ-a europarlamentarac Andrej Plenković kritizirajući tadašnjeg predsjednika Tomislava Karamarka. Ostao je Plenković tada usamljen, a žestoke reakcije zbog njegovog udara na predsjednika HDZ-a predvodio je HDZ-ov koordinator za Sjevernu Ameriku Frank Bilaver, u javnosti upamćen po fotomontaži svog lika u prisnom zagrljaju s američkim predsjednikom Georgom Bushem za Sanaderovog posjeta Bijeloj kući 17. listopada 2008. kojem nije nazočio!

Neprincipijelnost se i političko kalkuliranje sada poput bumeranga vratilo Plenkoviću, jer je HDZ upravo on uvalio u talačku krizu braneći neobranjivo, političku sudbinu Martine Dalić. Štoviše, predsjednik HDZ-a otvoreno je izložio i založio sebe stavši iza Dalićke koja je, makar zbog zapovjedne odgovornosti, morala otići u trenutku kada je odlazio Ante Ramljak. Premijer je olakim ignoriranjem objavljenih mailova svoje potpredsjednice, štoviše potvrđujući njihovu autentičnost, samom sebi zabio autogol pa sada njegovi unutarstranački kritičari govore ono isto što je on spočitavao Karamarku.

Plenković je uspio kupiti nešto vremena pregovarajući s koalicijskim partnerima, ali ni Milorad Pupovac, ni Radimir Čačić, ni Milan Bandić neće zbog Martine Dalić ostaviti svoju kožu na štapu. Promjena premijerove retorike na Medvedgradu prilikom obilježavanja 96. godišnjice rođenja Franje Tuđmana, te ograđivanje Gordana Jandrokovića od Borg korespondencije, govore da su Martini Dalić dani u Vladi odbrojani. Hoće li i ona kao Ramljak shvatiti da više šteti nego koristi Plenkoviću i sama otići ili će premijeru dodatno zagorčati život natjeravši ga da je smijeni, jer je uostalom ionako sve radila uz njegovo znanje i blagoslov, ostaje da se vidi.

Plenković je imao win-win situaciju s »Agrokorom«. Porazio je nemuštu oporbu ukinuvši Miljenićevo saborsko povjerenstvo, a gotovo izvjesno izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj davalo mu je placet za još jedan mandat na čelu Vlade. Kako mu je u jednom danu, i to onome vlastite slave, dok je dobivao nagradu za najbolji europski govor, uspjelo sve to prokockati poput zadnjeg političkog amatera, i suočiti se s lose-lose opasnošću, vjerojatno mu još dugo neće biti jasno.

Što više bude otezao s Dalićkinom eliminacijom, sam će biti izloženiji gnjevu javnosti, a HDZ, razjaren usvajanjem Istanbulske konvencije, sigurno neće dozvoliti da postane talac njegove političke sudbine. Smijeni li je, sam će ostati nebranjena meta s tisuću pitanja zašto ju je tako uporno branio stavivši za nju i ruku u vatru. Iz ovakve situacije teško bi ga izvukao i »Bushev mozak«, Karl Rove, pa će ovo biti i spin doktorat za Krešimira Macana. Uspije li, moći će se, slično Roveu, nazvati »Plenkovićev mozak«.

Ako sve već nije odradila predsjednica u Fatimi.