Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
Ispis članka: Lupus bez fabule: Lakše je kleknuti u Yad Vashemu nego u Jasenovcu - Novi List

NoviList.hr

Lupus bez fabule: Lakše je kleknuti u Yad Vashemu nego u Jasenovcu

Komentar Branka Mijića

2. veljača 2018 16:16

Napisao: Branko Mijić

Amerikancima je dozlogrdio nered koji njihova zločesta balkanska djeca rade i koji je kulminirao prepucavanjima oko Jasenovca i izložbe u New Yorku. Ne, nije naravno službenom Washingtonu toliko stalo do Hrvata i Srba pa ih sada za uši vuku kako bi sjeli za zajednički stol da bi, makar i kurtoazno, pokazali minimum civilizacijskog ponašanja. Amerima je kao i uvijek stalo do njih samih, dakle prvenstveno do Židova 

arhiva NL

Ni »V« od Vučića nije spomenuo premijer Andrej Plenković iako je dotični, lupus in fabula, pred vratima hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i stiže u službeni posjet Zagrebu.

Iako su iz Vlade pušteni signali kako su iznenađeni predsjedničinim pozivom srbijanskom kolegi u trenutku dok oni s Beogradom ratuju službenim notama, to je bio tek pokazatelj Plenkovićeve nemoći da svoj bijes otvoreno manifestira. Nije ovoga puta Kolinda Grabar-Kitarović postupila na svoju ruku i mimo njega, zna to dobro i Plenković, pa gunđa samo sebi u bradu.

Tri rečenice koje je javnosti proslijedio dežurni operativac na twitteru iz američke ambasade u Buzinu kako »Sjedinjene Države čvrsto podržavaju bolje odnose između Hrvatske i Srbije« nedvosmisleno govore zašto je Kolinda Grabar-Kitarović iz vedra neba uputila poziv Aleksandru Vučiću koji ga je objeručke prihvatio.

Amerikancima je dozlogrdio nered koji njihova zločesta balkanska djeca rade i koji je kulminirao prepucavanjima oko Jasenovca i izložbe u New Yorku. Ne, nije naravno službenom Washingtonu toliko stalo do Hrvata i Srba pa ih sada za uši vuku kako bi sjeli za zajednički stol da bi, makar i kurtoazno, pokazali minimum civilizacijskog ponašanja. Amerima je kao i uvijek stalo do njih samih, dakle prvenstveno do Židova koji ovakvo međusobno prepucavanje Zagreba i Beograda oko holokausta neće i ne mogu odšutjeti.

Bio bi u pravu u svojoj ljutnji na službeni Beograd premijer Plenković kada kaže kako je »Srbija izložbom u New Yorku pokušala instrumentalizirati tu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH«, da nije onih nekoliko famoznih »ali«. Prvo se tiče njegove nespremnosti i otezanja da donese jedinu moguću odluku o ploči s ustaškim »Za dom spremni« postavljenoj u neposrednoj blizini nekadašnjeg logora smrti koja je teškim i nepotrebnim kompromisom tek premještena na drugu lokaciju gdje je na dnevnoj bazi čuvaju policijske patrole MUP-a!

Plenković nikada nije imao petlje o Jasenovcu i ustaštvu progovoriti jasno i glasno dodvoravajući se jastrebovima u svojim redovima, formirajući nekakvo povjerenstvo čiji je jedini cilj izjednačavanje fašizma i komunizma, a ne pijetet žrtvama. Zato već dvije godine zaredom njihovi nasljednici odbijaju otići na komemoraciju u Jasenovac s prijetvornim i licemjernim HDZ–ovim vlastima.

– Hrvatsko društvo danas nije zdravo. Neuvjerljivo zvuče tvrdnje da današnja Hrvatska nije sljednica NDH, jer ne vidimo prihvaćanje odgovornosti za zločine NDH. Štoviše, slavljenje zločinaca polako se uvlači u društvo... Nisu to Plenkoviću poručili ni Vučić ni Dačić već direktor izraelskog ureda Svjetskog židovskog kongresa Lawrence Weinbaum za svog posjeta Hrvatskoj i Jasenovcu kojem se predstavnici Vlade i Ministarstva kulture nisu odazvali!

Plenkovićev problem u tome je što mu je neusporedivo akše kleknuti u Yad Vashemu nego li kod kuće, u Jasenovcu.

Takvim »dvostrukim konotacijama« sam sebi od Vučića radi vuka.

Shalom aleichem!